TV Kanal 12: Netanyahu ostaje izraelski premijer

Dosadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu pobjednik je parlamentarnih izbora i osigurao je peti mandat na čelu vlade, objavio je danas TV Kanal 12.

Nakon prebrojanih 96 posto glasova Netanyahuov Likud dobio je 37 mjesta u Knessetu, a Plavo-bijeli, koje vodi bivši general Benny Gantz, dobili su 36.

Nijedna stranka nije dobila većinu

Iako nijedna stranka nije dobila većinu u Knessetu koji ima 120 mjesta, rezultati stavljaju Netanyahua u snažniju poziciju za stvaranje koalicijske vlade s desnim strankama, ključnim za konačnu pobjedu.

Ovo je golema pobjeda, rekao je Netanyahu pristašama u kasnonoćnom govoru u stožeru Likuda, upozorivši da duga noć, a možda i dan predstoje u očekivanju konačnih rezultata.

Ako pobijedi, 69-godišnji Netanyahu će ovo ljeto postati premijer s najduljim stažom u povijesti zemlje.

On kaže da je već počeo razgovore s mogućim koalicijskim saveznicima.

Gantz je također proglasio pobjedu, nakon što su bili objavljeni rezultati izlaznih anketa. Mi smo pobjednici. Želimo zahvaliti Benjaminu Netanyahuu za njegovu službu naciji.

Politički analitičar Olfer Zalzberg rekao je da i Likud i Plavo-bijeli moraju vidjeti kako dišu male stranke, da bi znali imaju li dovoljnu potporu za koaliciju.

Netanyahu je bliži uspostavi još jedne desne vlade, ali morat ćemo pričekati i vidjeti, kazao je.

Natjecalo se 40-ak stranaka

Komentirajući izbore, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je kazao: Izraelci su glasali za očuvanje statusa quo. Rekli su “ne” miru i “da” okupaciji.

Netanyahuova popularnost bila je načeta nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime.

S druge strane, savez centrističkih stranaka, Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida, predstavlja se kao savez neokaljan korupcijskim aferama i s bogatim vojnim iskustvom.

Međutim, za razliku od svojih “najljućih” političkih protivnika, Netanyahu ima višedesetljetno političko iskustvo.

Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za Knesset, a izborni prag je bio 3,25 posto.

(Hina)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.