Tuzla i Bihać iselili iz BiH, a država “inkasirala” 40 milijuna KM

Bosnu i Hercegovinu je u posljednjih pet godina napustilo čak 173.011 ljudi, što odgovara nestanku gradova Tuzle i Bihaća zajedno, izvijestili su u utorak iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Predsjednica ove nevladine organizacija Mirhunisa Zukić izjavila je kako je trajno odselilo 48.932 obitelji iz BiH u pet godina, a tijekom prošle godine broj onih koji su otišli iz Bosne i Hercegovine povećao se za 20.943 osoba.

Taj se broj, prema njezinim riječima, ne smanjuje jer je 2017. godine zemlju napustilo rekordnih 35.634 građana BiH, a godinu dana ranije njih 34.544.

Prema podacima iz Unije za održivi povratak i integracije, od završetka rata državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se 73.478 građana, za što su vlasti BiH naplatili pristojbe u vrijednosti 40 milijuna maraka (oko 20 milijuna eura).

Predsjednica nevladine organizacije koja se bavi problemima povratnika, ali i migracija, navela je kako je ova organizacija, u suradnji s UNHCR-om, od 2015. do 2018. godine provela istraživanje o potpori najugroženijim povratnicima i raseljenim osobama, te je zajedno sa švicarskom vladom pokrenula program potpore razvijanja seoskog i agro turizma.

Cilj ovoga projekta je smanjiti odlazak bosanskohercegovačkih građana u inozemstvo.

(Hina)


4 komentara

    • Pajdo sila toga otišlo ja znam 3 momka što su se vrnili nazad nako baš radišni sposobni kažu ma jebo Nemačku nema tamo para sad ko će ti ga znat šta je tu u pitanju možda ovoj trojci se nije svidio zapad ovima ostalim je djavli ga znali

      1
      1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.