Tuzla: Bračni par osumnjičen za trgovinu ljudima

Policijski službenici Odjela kriminalističke policije MUP-a Tuzlanske županije uhitili su dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su u vremenu od siječnja prošle do ožujka ove godine počinili kazneno djelo trgovina ljudima.

Postoji osnovana sumnja da je bračni par Ahmetović u razdoblju od siječnja prošle do ožujka ove godine petero djece maloljetnika, u životnoj dobi od 7 do 16 godina tjerao na prosjačenje.

“Osumnjičeni su konkretno da su od siječnja 2017. pa do ožujka ove godine, petero djece, uzrasta od sedam do 16 godina, tjerali da rade teške fizičke poslove i da prosjače. Djeca su predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 maraka dnevno“, kazao je portparol Tužiteljstva TŽ Admir Arnautović.

Osumnjičeni su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenskih uvjeta, vanjsku temperaturu i godišnje doba prevozili automobilom na različite lokacije.

“Najčešće prose u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku, Orašju, Brčkom i Sarajevu. Tjerali su ih da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati. Često su ta djeca morala spavati vani”, istakao je Arnautović.

Ovakav način postupanja i iskorištavanja djece osudili su u nevladinim romskim udruženjima.

“Osobno osuđujem svakoga tko se tako ponaša i treba biti kažnjen. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku treba više da se uključi u rješavanje pomenutih problema”, istakao je predsjednik Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić.

Djeca žrtve prosjačenja predane su u nadležnost Centra za socijalni rad Tuzla.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.