Tuzla: Boris Krešić iz Komšićeva DF-a ide u klub Hrvata u Domu naroda FBiH

Osam zastupnika iz Skupštine Tuzlanske županije u petak je izabrano za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a jedan od njih ide u Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH, a to je Boris Krešić (DF).

Iz reda Bošnjaka u federalni Dom naroda ulaze Senad Alić iz Pokreta demokratske akcije (PDA), Fahrudin Skopljak iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Dževad Hadžić iz Socijaldemokratske partije (SDP), javlja Klix.ba.

Predstavnici Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Skupštine TŽ će biti Slađan Ilić i Žarko Vujović iz SDP-a.

Iz reda Hrvata je izabran Boris Krešić iz Demokratske fronte (DF), dok će ostale predstavljati Mirela Trepanić iz Naše stranke te Sandra Imširović koja dolazi iz DF-a.

Tuzlanska županija se nalazi u svojevrsnoj blokadi jer u nastavku konstituirajuće sjednice županijske skupštine nije izabrano vodstvo ovog zakonodavnog tijela. Samim tim, formiranje Vlade TŽ će pričekati, a trenutno djeluje stari saziv koji je u tehničkom mandatu.

Naime, građanski blok u kojem se nalaze SDP, SBB, DF, Naša stranka i Stranka za BiH od jučer je praktično pred raspadom, jer je SBB zakočio proces formiranja vlasti, ne želeći iskazati podršku kandidatu DF-a za člana vodstva Skupštine TŽ iz reda bošnjačkog naroda Mahiru Mešaliću.

Dok iz DF-a navode da prema njihovom stavu SBB više nije član građanskog bloka, iz SBB-a su kazali da ovo nije kraj formirane koalicije te da su i dalje članovi skupštinske većine koja broji 19 zastupnika.

U SDP-u razmišljaju da potraže nove partnere za formiranje vlasti, ne želeći precizirati jesu li to SDA, odnosno PDA.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.