Tužiteljstvo traži da se odbije zahtjev za odlaganje presude Mladiću

Tužiteljstvo Haaškog tribunala zatražilo je da suci odbiju zahtjev obrane da izricanje prvostupanjske presude Ratku Mladiću, zakazano za 22. studenog bude odloženo zbog bolesti optuženog.

Tužitelji su ocijenili da je obrana “propustila da pruži bilo kakvo opravdanje za taj zahtjev i za tvrdnje kojim ga je potkrijepila”. U odgovoru na zahtjev obrane, haško tužiteljstvo tvrdi da braniteljii nisu naveli nikakve dokaze za svoju tvrdnju da je “po mišljenju medicinskih profesionalaca došlo do značajnog pogoršanja stanja Mladićevog mozga” i da bi zbog toga general mogao biti “nesposoban sudjelovati” u procesu.

Tužitelji naglašavaju da su liječnici u pritvoru Tribunala i nezavisni specijalisti pomno pratili Mladićevo zdravstveno stanje tijekom cijelog suđenja.

“Njihovi izvještaji odrazili su nalaz da je optuženi sposoban da sudjeluje u suđenju i da sasluša presudu po navodima optužnice protiv njega”, tvrdi Tužiteljstvo.

U podnesku tužioci navode i da je nalaz da je “zdravstveno stanje optuženog stabilno” potvrđen i u posljednjem izvještaju specijalista od 22. rujna.

Tužiteljstvo podsjeća i da je raspravno vijeće u nedavnoj odluci konstatiralo da Mladić “nema akutnih medicinskih problema” koji nisu bili obrađeni liječenjem. O tvrdnjama obrane da joj Tribunal nije dostavio sve Mladićeve medicinske nalaze, tužitelj Peter McCloskey nije želio da se izjašnjava.

Mladićevi branitelji jučer su zatražili da Tribunal odloži izricanje prvostupanjske presude sve dok se ne utvrdi je li Mladić mentalno i fizički sposoban za dalje sudjelovanje u procesu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.