Tusk apelirao na SAD, Rusiju, Kinu da surađuju s EU

Visoki dužnosnik Europske unije u ponedjeljak je zatražio od američkog predsjednika Donalda Trumpa, ruskog predsjednika Vladimira Putina i Kine da surađuju s Europom na izbjegavanju trgovinskih ratova i sprječavanju sukoba i kaosa.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk govorio je u Pekingu na otvaranju summita između Kine i Europske unije, samo nekoliko sati uoči summita između Trumpa i Putina u Helsinkiju.

Svi smo svjesni činjenice da se sama arhitektura svijeta mijenja pred našim očima i naša je zajednička odgovornost da te promjene budu nabolje, izjavio je Tusk, prenosi Associated Press.

Prošli je tjedan Tusk žestoko reagirao na Trumpove konstantne kritike europskih saveznika i zatražio je od njega da se prisjeti tko su mu prijatelji kada se sastane s Putinom.

U Pekingu je Tusk izjavio da Europa, Kina, SAD i Rusija imaju “zajedničku dužnost” da ne uništavaju globalni poredak nego da ga poboljšaju reformirajući pravila međunarodne trgovine.

To je razlog zašto pozivam naše kineske domaćine, ali također i predsjednike Trumpa i Putina da zajednički započnemo ovaj proces od sveobuhvatne reforme WTO. Još ima vremena da spriječimo sukob i kaos, izjavio je Tusk, spominjući Svjetsku trgovinsku organizaciju po akronimu, prenosi Dnevnik.ba

Washington je uveo tarife od 25 % na uvozne kineske robe vrijedne 34 milijardi dolara, u odgovoru na pritužbe da Peking šteti američkim kompanijama krađom ili pritiscima na firme da predaju svoje tehnologije.

Također je uveo tarife na uvozni čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i Europske unije. EU sa još uvijek 28 članica odgovorila je uvođenjem taksi na uvoz američke robe vrijedne 3,25 milijarde dolara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.