Turski redatelj Nuri Bilge Ceylan gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala

Jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, turski redatelj Nuri Bilge Ceylan bit će gost programa ‘Posvećeno’ na 24. Sarajevo Film Festivalu, a u sklopu SFF-a publika će moći pogledati i izložbu njegovih fotografija.

Nuri Bilge Ceylan, inače diplomirani inžinjer elektrotehnike čija je prva ljubav bila fotografija, izuzetan je umjetnik i pokretačka snaga globalne produkcije art-house filma, navode iz SFF-a dodajući da ga filmski kritičari opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog ‘na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti’, piše Tportal.hr.

Redatelj je rođen u Istanbulu 1959.

Debitirao je kratkometražnim filmom ‘Čahura’ (Koza, 1995), a uslijedio je prvi dugometražni film ‘Gradić’ (Kasaba, 1998). Idući filmovi ‘Svibanjski oblaci’ (Mayis sikintisi, 1999), ‘Daleko’ (Uzak, 2002) i ‘Klime’ (Iklimler, 2006) bili su nagrađivani na filmskim festivalima u domovini i izvan nje.

Film ‘Tri majmuna’ (Üç Maymun, 2008.) prvi je turski naslov uvršten u uži izbor za dodjelu nagrade Oscar za najbolji film na stranom jeziku. S ‘Bilo jednom u Anadoliji’ (Bir Zamanlar Anadolu’da), snimljenim u međunarodnoj produkciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, u Cannesu je Ceylan 2011. osvojio Grand Prix, a ‘Zimski san’ (Kış Uykusu) 2014. osigurao mu je Zlatnu palmu.

Njegov posljednji naslov, ‘Drvo divlje kruške’ (Ahlat Ağacı), u čijoj je koprodukciji opet sudjelovala i BiH, prikazan je u Glavnom natjecateljskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu gdje je naišao na odličan prijem publike i kritičara.

Uz uspješnu filmsku karijeru, Ceylan se 2003., dok je tražio lokacije za snimanje filma ‘Klime’, vratio svojoj prvoj ljubavi – fotografiji. Film je premijerno prikazan 2006., a Ceylan je iste godine u Solunu u Grčkoj održao prvu izložbu svojih fotografija.

Nakon toga je održao izložbe fotografija i u Velikoj Britaniji (London), Turskoj (Adana, Ankara, Antalija, Istanbul i Izmir), Španjolskoj (Granada), Francuskoj (La Rochelle), Poljskoj (Wroclaw), Njemačkoj (Nurnberg) i u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).

S ciljem da se posjetioci upoznaju sa širinom njegovog talenta, SFF će predstaviti izložbu odabranih radova iz Ceylanovog bogatog fotografskog opusa.

‘Ceylanove fotografije, baš kao i njegovi filmovi, promatrača navode na razmišljanje. One ne nude očigledne odgovore, već tek naznake emocija. Izrazi na licima njegovih subjekata su uvijek ambivalentni, čime odražavaju svu kompleksnost života i ljudske duše i potvrđuju Ceylanov status talentiranog naratora i iznimno značajnog i etičnog umjetnika’, navode iz SFF-a.

Gosti programa ‘Posvećeno’ SFF-a ranijih godina bili su, među ostalima, Oliver Stone, Brillante Mendoza, Lucrecia Martel, Jia Zhang-ke, Todd Haynes, Béla Tarr, Dušan Makavejev, Mike Leigh i Steve Buscemi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.