Turska pomaže Oružane snage BiH sa 60 milijuna KM

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Turske sklopili su sporazum o suradnji prema kojem se BiH donira 200 milijuna turskih lira (oko 60 milijuna KM). Sredstva će se koristiti za nabavku vojne opreme, a uvjet je da ona bude naručena od turske namjenske industrije.

U sporazumu koji je sada u procesu konzultacija i kojeg treba potvrditi Parlamentarna skupština BiH stoji da naznačeni dio alociranih sredstava može se iskoristiti u sljedećih pet godina, počevši od datuma obavijesti koju uputi Ured vojnog atašea Veleposlanstva Republike Turske Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, piše Klix.ba.

Vijeće Ministara BiH će dostaviti popis zahtjeva, uključujući prioritete, o kojima će se odlučivati u okviru određenog projekta, uzimajući u obzir alocirana sredstva za proces nabavke. Popis se dostavlja Ministarstvu državne obrane Republike Turske kroz diplomatske kanale. Uplate se vrše nakon što Vijeće ministara BiH obavijesti Ministarstvo državne obrane republike Turske diplomatskom notom kroz diplomatske kanale da je roba primljena u potpunosti i neoštećena, u skladu s uvjetima ugovora i procedurama inspekcije kako je zatraženo u procesu nabavke koji je sproveden u koordinaciji sa Ministarstvom državne obrane Republike Turske, navedeno je u njemu.

Naša zemlja se ugovorom mora obavezati i da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez suglasnosti Turske.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milijun maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga.

Bosna i Hercegovina je već od Turske dobivala ovakvu vrstu pomoći, ali nikad u ovolikom iznosu. Turska vojno pomaže i Crnu Goru, a nedavno je sklopljen sporazum u vrijednosti od 15 milijuna eura.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

    • Radi se o donaciji tikvane, a ocito nisi upoznat sa naurozanjem koje Srbija obavlja u zadnje vrijeme u odnosu na BiH i RH.Inace, ovo je dobra stvar za Bosnjake i Hrvate u BiH i hvala Turskoj.

  • Tzv donacija oruzja od Turske je samo njihovo rjesavanje zastarijelih i zaplijenjenih zaliha iz sirije i oruzja koje su ameri donirali kurdima a koje nije stiglo do njih.

    • Nije donacija zastrajele opreme već kupovina nove iz njihove namjenske industrije jesil ti debil il si rodjen pa ne znas citat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.