Turković odgovorila Željani Zovko: Neprihvatljiv presedan

Ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, poručila je hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu Željani Zovko da genocid u Srebrenici nije nikakav mit, nego sudski utvrđen i presuđen genocid, najveći zločin na europskom tlu poslije Drugog svjetskog rata.

U njemu je ubijeno više od 8.372 osoba. Tisuće majki, supruga, kćerki i sestara i danas tragaju za kostima svojih najmilijih, navela je Turković podsjećajući da je Europski parlament 11. srpnja proglasio Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Turković je dodala da su izjave europske zastupnice iz Hrvatske Željane Zovko, koje su izrečene u na Hrvatskoj radio televiziji (HRT), uvreda svim žrtvama genocida. Za svaku osudu je izjava kojom se žrtvama genocida pokušava imputirati krivica zbog “izgradnje mitova u BiH na povijesti genocida i stradanja”, istaknula je Turković.

Zovko tim sramnim tvrdnjama pokušava “objasniti” zbog čega dio država članica Europske unije odbija prihvatiti diskriminatorske prijedloge izborne reforme i traži poštivanje europskih i standarda ljudskih prava. Nije zabilježeno u povijesti da se jedan cijeli narod, koji je bio žrtva genocida, pokušava diskvalificirati, diskreditirati i spriječiti u borbi za europske principe i principe ljudskih prava za sve, baš zato što je bio žrtva najgore vrste zločina u povijesti čovječanstva, naglasila je Turković.

Ono što većina stanovništva BiH traži, prema njenim riječima, jeste da se primjenjuju demokratski standardi koje primjenjuju europske države, a koje, uostalom, traži Europski sud za ljudska prava i sve relevantne institucije.

A, kao opravdanje za daljnju etničku podjelu putem izbornog zakona, Zovko optužuje žrtve za “izgradnju mitova” i krivicu sa zločinaca prebacuje na žrtvu. Službenici Republike Hrvatske priznaju genocid u Srebrenice, hrvatski predsjednici su odavali počast žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima, stoga ovakav istup zastupnice iz Hrvatske u Europskom parlamentu iznenađuje i predstavlja neprihvatljiv presedan koji prijeti da naruši odnose dvije države, dodala je Turković.

Zovko i Sitarski o utjecaju rata u Ukrajini na Balkan i izbore u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

9 komentara

  • Pa nije Zeljana rekla da je Srebrenica mit nego da vi na povijesti stradanja i genocida u Srebrenici gradite mitove npr. o tome da ste savršeno dobri a da su Srbi i Hrvati apsolutno zli. Pa gradite mit da vam se ne smije ništa reći niti kritizirati. Uostalom tvoj odgovor je upravo dokaz da je Zeljana u pravu

  • Što hoće danas Bošnjaci
    prema Hrvatima, do 93 dok su bili Muslimani bili su normalne komšije. Posle 93 žele da Hrvata nema u BiH.

  • Kamit nego da žeš da se u Srebrenici dogodio najveći genocid poslije drugog SR. Šta se desilo u Bleiburgu i na križnom putu. Tu je pobijeno deset puta više civila i zarobljeni vojnika nego u Srebrenici. Uostalom Željana nije rekla da je Srebrenica mit, nego da vi od toga pravite mitove, a to je velika razlika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.