Turizam u BiH u doba pandemije – Jabuka.tv

Turizam u BiH u doba pandemije

S obzirom da su turizam i hotelijerstvo najpogođeniji sektor pandemijom COVID-19 virusa kroz ovaj serijal emisija donosimo priloge sa terena o utjecaju pandemije na različite aktere iz ovog sektora.

Naši sugovornici govore o tome kako su se snašli u doba pandemije te kako su programi i vladine mjere uticali na ovaj sektor u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine. Također sugovornici u emisijama govore o vlastitim načinima kako su postigli da održe ili unaprijede poslovanje, piše Banjaluka.com.

Turističke lokacije koje su pokrivene video prilozima

U serijalu video priloga posjetili smo ključne turističke gradove kao što su Jajce, Vlašić, Teslić, Sarajevo, Mostar, Neum, Banjaluka i Trebinje.

Ključni sagovornici koji govore o problemima ali i prilikama u doba pandemije Covid-19

Kroz emisije naši sagovornici nam daju ključne informacije o prilagođavanju sektora novim uslovima poslovanja. Pored toga uzeli smo u obzir kako je bilo prije pandemije, a kakve je efekte pandemija imala na različite dijelove sektora. Sugovornici u emisijama su predstavnici turističkih organizacija Mostara, Banjaluke i Jajca, vlasnici turističkih agencija, turistički vodič, ugostitelji, turisti, vlasnik privatnog muzeja na otvorenom, predstavnici velikih turističkih kompleksa, radnici u kulturi, direktori hotela u Sarajevu i Neumu, predstavnici vjerskog turizma – kao što je Međugorje i turizma i turističkih objekata kao što je pećina Vjetrenica.

Turistička mapa u BiH

S obzirom da su efekti pandemije različiti u različitim segmentima sektora, video prilozi su snimljeni po sektorima ili dijelovima sektora sektora, uzimajući stanje u tom segmentu prije pandemije, u tijeku i očekivanim pravcima i mogućnostima razvoja nakon.

Prilikom izrade video priloga naši sagovornici su prvenstveno govorili iz ugla privrednika dajući povratne informacije gospodarstvenicima o promjenama u ovom najpogođenijem sektorugospodarstva virusom COVID-19 i njenim uticajem na lokalno stanovništvo, sa fokusom na izvještavanje o posljedicama ili izazovima koje pandemija predstavlja za lokalnu ekonomiju, a u kontekstu sektora turizma i ugositeljstva i srodnih djelatnosti.

Uticaj pandemije na sektor turizma

Pandemija koronavirusa je najviše utjecala na sektor turizma i ugostiteljstva. Tim povodom posjetili smo veće turističke centre u Bosni i Hercegovini da bismo doznali kako su tijekom prethodne godine prevazilazili poteškoće, te jesu li održali uspješno poslovanje.

U video prilogu pogledajte na koji način su gospodarstvenici iz sektora turizma i ugostiteljstva prevazilazili probleme nastale usljed pandemije, na koji način im je država pomogla, te što oni predlažu kao rješenje.

Utjecaj pandemije na turističke agencije

Pandemija koronvirusa utjecala je na sve grane gospodarstva, a uzrokovala je i pad turizma kako na regionalnoj tako i na svjetskoj razini. Tim povodom razgovarali smo sa predstavnicima nekoliko turističkih agencija i organizacija u Bosni i Hercegovini.

U video prilogu pogledajte na koji način oni nastoje prevazići poteškoće, te kojim aktivnostima su pokušali da animiraju domaće turiste, jer suglasni su u jednom, treba da nastave s radom.

Seoski i agroturizam – analiza stanja prije pandemije, utjecaj pandemije i perspektive razvoja

O pandemiji koronavirusa uglavnom se govori u negativnom kontekstu, ali imala je ona i svojih pozitivnih strana, suglasni su naši sugovornici.

Naime, domaći turisti zbog nemogućnosti putovanja u druge zemlje, prošlu godinu su iskoristili za upoznavanje prirodnih i kulturnih bogatstava svoje države, kazali su nam bosansko-hercegovački radnici iz turističkog sektora.

U prvom planu bio je agroturizam, a u video prilogu pogledajte kakav je plan za razvoj istog.

Analiza marketinga u turističkom sektoru

Pandemija koronavirusa ubrzala je razvoj online poslovanja i primorala preduzetnike i turističke organizacije da se prilagode novonastaloj situaciji.

S našim sugovornicima razgovarali smo o tome kako se promoviraju, koje kanale koriste, koliko i kako koriste online alate, lakoća dolaženja do informacija za kupce, pouzdanost, ažurnost i mogućnosti online rezervacija i plaćanja, dostupnost informacija o sprovednim mjerama zaštite od virusa, preporuke za građane i za gospodarstvenike?

O iskustvima poslovanja za vrijeme pandemije razgovarali smo s predstavnicima turizma i ugostiteljstva iz vodećih turističkih gradova u Bosni i Hercegovini. Što su imali poručiti možete pogledati u video snimci koji je u nastavku.

Korištenje domaćih proizvoda u turizmu

Bosna i Hercegovina poznata je po raznovrsnim domaćim prozvodima, kojima svakako treba dati prednost pri kreiranju turističke ponude naše zemlje. Nažalost, pandemija virusa korona je uticala na sve segmente društva, pa tako i na sektor domaćih proizvođača koji su usko vezani za sektor prije svega kao dobavljači domaćih proizvoda.

O tome koliko je utjecala na potražnju i konzumaciju domaćih proizvoda razgovarali smo s radnicima iz sektora ugostiteljstva i turizma širom BiH, kao i sa proizvođačima.

Manifestacijski turizam je u potpunoj blokadi

Prethodnih godina bili smo svjedoci mnogobrojnih manifestacija koje su organizirane širom naše zemlje. Nažalost, prošle godine usljed nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pojavom koronavirusa većina manifestacija je otkazana, dok su se pojedine održavale samo online.

Koliko je otkazivanje manifestacija utjecalo na poslovanje turizma provjerili smo s gospodarstvnicima iz Bosne i Hercegovine, a više o tome možete pogledartiu video prilogu o manifestacijskom turizmu u nastavku.

Mjere čistoće u tijeku pandemije

Dezinfekcija, nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, samo su neke od epidemioloških mjera sa kojima se susrećemo i sa kojima živimo već godinu dana.

Kako su ove mjere prihvatili i provodili hoteli i restorani, kao i njihovi gosti saznali smo kroz razgovor s našim sugovornicima iz Banjaluke, Sarajeva, Neuma i Teslića, koji možete pogledati u videoprilogu.

Outdoor turizam

Domaći ugostitelji i turističke agencije, usljed krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, pokušali su da na različite načine održe uspješno poslovanje.

Ponude su im najviše bile usmjerene na aktivnosti u prirodi tzv. outdoor turizam, a naši sugovornici smatraju i da je to jedno od rješenja za prevazilaženje krize.

Potrošačke navike domaćih turista

Prošle godine, usljed pandemije koronavirusa, turističke usluge u Bosni i Hercegovini uglavnom su koristili domaći turisti. 

Tim povodom posjetili smo veće turističke centre, od kojih izdvajamo Neum, Trebinje, Vjetrenicu, Mostar i Jajce, te s radnicima iz tog sektora razgovarali o potrošačkim navikama domaćih turista.

Koliko se razlikuju navike domaćih i stranih turista i što su naši sugovornici rekli o toj temi, možete da pogledate u video prilogu.

Upotreba IT-a u turizmu za privlačenje lokalnih i regionalnih turista

Svima je poznato koliko je marketing važan za uspješno poslovanje. U prethodnoj godini, koju je obilježila pandemija koronavirusa, informacijske tehnologije imale su veliku ulogu.

S pandemijom sve veći broj poduzetnika prešao je na online poslovanje, a koliko je bosanskohercegovačkim ugostiteljima značila upotreba informacijskih tehnologija, te kakva su iskustva imali s domaćim i stranim turistima možete da pogledate u video prilogu koji je u nastavku.

Utjecaj pandemije na prijevoznike i rent-a-car agencije

Pandemija koronavirusa utjecala je na poslovanje gotovo svih gospodarstvenika, a nisu ostali pošteđeni ni rent-a-car agencije, te prevoznici.

Naši sugovornici iz tog sektora ističu da je njihova djelatnost usko povezana s turizmom, te da su prethodnu godinu uglavnom završili s negativnim poslovanjem.

Kako su pevoznici i rent-a-car agencije prevazilazili probleme u prošloj godini, te koji su im planovi za tekuću pogledajte u video prilogu u nastavku.

Kulturni turizam u BiH

Negativan utjecaj pandemije koronavirusa najviše je osjetio sektor turizma, ali ni ostali nisu bili pošteđeni, što je slučaj i s kulturom i kulturnim manifestacijama. Upravo tim povodom razgovarali smo s radnicima u kulturnim ustanova i turističkom sektoru o tome kako je pandemija uticala na njihovo poslovanje.

Naši sugovornici su suglasni da Bosna i Hercegovina ima potencijala za kulturni turizam, ali ipak u tijeku prošle godine domaći turisti su bili glavni posjetitelji kako turističkih destinacija, tako i kulturnih manifestacija.

U video prilogu koji je u nastavku možete pogledati kako su kulturne ustanove uz poštovanje svih epidemioloških mjera uspjele da organiziraju značajne manifestacije, te koji su im planovi za tekuću godinu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.