Turistička sezona doživjela fijasko

Turistička sezona u jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru Neumu, ali i u ostatku Hercegovine doživljava fijasko, tvrde turistički radnici.

Situacija u hotelima je nešto bolja nego u privatnim pansionima i restoranima, no nitko nije u potpunosti zadovoljan. Razloga za loš priljev turista ove je godine i previše, od poplava koje su zadesile polovicu države, do loših vremenskih uvjeta i na koncu Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i ramazana koji je počeo krajem lipnja i trajat će do kraja srpnja. Svi se nadaju stabilizaciji vremena i kolovozu koji bi trebao popraviti sveukupnu sliku.

Razloga bezbroj

Činjenica je kako se u zadnjih desetak dana, odnosno, od početka srpnja, bilježi mnogo manji dolazak gostiju, govori predsjednik Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić i nastavlja kako je predsezona u Neumu obećavala, ali kako situacija trenutačno nije dobra.

Mislim da je prevagnula cjelokupna situacija, prvenstveno socijalna slika, ali i poplave koje su zadesile dio države. Tu su i loši vremenski uvjeti i Svjetsko prvenstvo, ali i mjesec ramazana. Sve se sastalo, kaže Krešić.
Iz Turističke zajednice nadaju se, kao i lokalno stanovništvo u Neumu, turistima barem u kolovozu. U Neumu je privatni smještaj skoro prazan i polupopunjeni su pansioni uz plažu. Noćit se u Neumu, u nedostatku gostiju, može i za 7 do 10 maraka.

Krešić nam kaže kako sjajna situacija nije ni u hotelima, koji su u ranijim godinama, bivali kroz cijelu sezonu puni.

U hotelima ima nešto gostiju, ali u smještajima koji su udaljeniji od mora malo. Gostiju nešto ima, nije da nema, a nadamo se da će se situacija uskoro popraviti, kaže Krešić.

Hoteli se drže

U nekoliko privatnih pansiona u Neumu koje smo kontaktirali kazali su nam kako nemaju gostiju i kako, ako uskoro ne počnu dolaziti turisti, neće biti dobro.

Situacija je jako loša i čak dajemo krevete za 7 maraka po noći, što se nije moralo raditi zadnjih pet godina, kazali su nam u jednom od pansiona. U drugom, koji se nalazi svega nekoliko metara od mora, rekli su nam kako je posao krenuo od vikenda i kako trenutačno imaju 30 posto slobodnog kapaciteta. I oni svjedoče kako vlasnici pansiona koji su udaljeni 50-ak metara od obale nemaju posla, a s tako lošom situacijom trpi cijeli Neum, jer nema posla ni u restoranima, kafićima i trgovinama.

Glavni razlog zašto je privatni smještaj skoro prazan jest to što u privatnika uglavnom borave gosti iz Bosne, kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum i menadžer prodaje u hotelu Sunce.

Vremenska prognoza

On kaže kako je tužno u Hercegovini to što je turizam baziran na vremenskoj prognozi i sve dok ne “upekne” ljudima u Bosni u privatnom smještaju u Neumu neće biti posla. Hoteli su bazirani na strane goste i tako mnogo i ne trpe zbog loše situacije u BiH.

Posao u privatnom smještaju je dobro podbacio iz razloga što je u lipnju bilo loše vrijeme, a dogodile su se i poplave. Sada je krenuo ramazan i sve ‘šteka’. Nadamo se da će krajem mjeseca krenuti sve kako treba. Što se tiče hotela Sunce, predsezona je odrađena odlično, ali u srpnju imaju, kako kaže Krešić, rupu.

U kolovozu, rujnu i listopadu ima najavljenih gostiju i očekuju kako će se sezona završiti s boljim statistikama za barem pet posto u odnosu na godinu ranije.

Problem je što se u Neumu 80 posto ljudi bavi privatnim smještajem, a gosti u privatnom smještaju generiraju izvanpansionsku potrošnju jer oni troše po kafićima i restoranima i taj nedostatak, nažalost, svi osjete, zaključuje Krešić.

Mišljenja je i kako će kolovoz biti odličan kada je u pitanju odziv turista, ali to ipak ne može nadomjestiti izgubljeno vrijeme.
Manje gostiju i u Međugorju

Situacija u cijeloj županiji nije sjajna. Krešić kaže kako je u usporedbi s prošlom godinom smanjen broj gostiju.

Pokoja skupina dođe i to je to. I u samom Međugorju je manje turista u odnosu na godinu ranije. Očekivanja ima i nadamo se da će se sve svesti barem na prošlogodišnju razinu, zaključuje Krešić.

(Dnevni-list.ba)

Nema komentara

  • Preskupi ste i za Njemce i Engleze a kamoli za Hrvate koji ako imaju sreću da rade imaju mizernu plaću jedva sastavljaju kraj s krajem a većina ne radi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.