Tulipan – Najtraženija jesenja lukovica

Zajedno s prvim danima jeseni došlo je i vrijeme za sadnju jesenjih lukovica, tj. lukovica koje će svojim šarenim bojama uljepšati mnoge vrtove i okućnice već u rano proljeće, dok se ostatak vegetacije tek počinje buditi iz zimskog sna.

Tulipan je najraširenija vrsta lukovičastog cvijeća i jedna od najtraženijih lukovica za jesenju sadnju. Do sada je opisano više od tisuću sorti tulipana.

Cvijetaju najraznovrsnijom paletom boja i nijansi, a najrašireniju primjenu su pronašli u proizvodnji rezanog cvijeća, te se koriste za dekoraciju vrtova, terasa, parkova isl.

Tulipani se sade tijekom listopada i studenog dok se tlo još nije smrzlo i to na dubinu od 10-20 cm (ovisno o veličini lukovice) dok je razmak između lukovica oko 15-20 cm.

tulipan

Tulipan je najraširenija vrsta lukovičastog cvijeća i jedna od najtraženijih lukovica za jesenju sadnju. Do sada je opisano više od tisuću sorti tulipana

Tulipane je najbolje saditi u skupinama jer pojedinačno ne dolaze do izražaja. Najčešće se sadni desetak i više lukovica iste boje, piše portal Jabuka.tv. Tulipani vole plodno i propusno tlo na osunčanom mjestu, te treba pripaziti da je tlo dobro drenirano jer ako je previše vlažno lukovice neće izdržati vlagu.

Prije sadnje potrebno je obaviti gnojidbu tla, za što se koriste mineralna i organska gnojiva, a posebno preporučamo organsko gnojivo pod nazivom Sinergon 3000. Također , za gnojidbu se može koristiti i organsko peletirano gnojivo pod nazivom Fruttorto. Ako se koristi Fruttorto onda nije potrebno dodavati nikakvo mineralno gnojivo što je velika prednost ovog gnojiva u odnosu na ostala. Tulipani imaju širok interval cvjetanja, od prosinca pa do svibnja. Nakon što tulipan ocvate treba ukloniti cvjetnu stapku da biljka ne troši suvišnu energiju i da razvije lukovice. Lišće ostavite da požuti i uvene, pa ga tek tada odstranite.

Lukovice tulipana mogu ostati u zemlji, a možete ih izvaditi iz zemlje, ostaviti na hladno i suho mjesto, pa na jesen ponoviti proces sadnje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.