Tulipan “Banja Luka” procvjetao i u svom gradu

Više od pet desetljeća nakon što je nastao, tulipan “Banja Luka” službeno je posađen i u svom gradu, a ovih dana je i procvjetao u Parku “Petar Kočić”.

Iako se ta vrsta tulipana prodaje na nizozemskom tržištu, a ima ga čak i u Americi, u Banjoj Luci malo tko zna da postoji. Tulipan na kojem se prelijevaju crvena i žuta boja ne nosi slučajno ime grada na Vrbasu.

Kako su ispričali banjolučki cvjećari, sve je počelo još 1974. godine, kada je tim banjolučkoga “Cvjećara”, pod rukovodstvom Petra Đurića, kombinacijom dviju sorti napravio ovu vrstu, piše Srpska.info.

Moj otac i njegov tim tada su križanjem dviju boja sorte apeldorn, crvene i žute, napravili ovaj tulipan koji je proizvodio za nizozemsku tvrtku. Nisu ni slutili da će taj cvijet biti uzgajan u Nizozemskoj za europsko i svjetsko tržište te da će zahvaljujući “Cvjećaru” dobiti ime po našem gradu, kaže Jelena Đukić, kći ovoga banjolučkoga cvjećara.

Jelena se, naslijedivši ljubav prema ovom poslu od oca, i danas bavi cvijećem u svojoj cvjećarnici. Kaže da su joj u nizozemskom Muzeju tulipana potvrdili kako je ta vrsta itekako poznata u cijelom svijetu te da ime nosi po gradu na Vrbasu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.