Tuka i Samardžić najbolji sportaši u BiH, Damiru Belji nagrada za fair-play

Atletičar Amel Tuka i džudašica Aleksandra Samardžić najbolji su sportaši Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH.

Svečana manifestacija na kojoj su okrunjeni novi vladari bh. sporta održana je u utorak navečer u hotelu Terme Ilidža u Sarajevu uz nazočnost velikog broja gostiju i uzvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.

Tuka je epitet najboljeg sportaša zaslužio fantastičnim rezultatima od kojih se izdvaja brončana medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu. Tuka je u trci na 800 metara kroz cilj prošao kao treći ušavši tako u povijest bh. atletike kao osvajač prve svjetske medalje za ”kraljicu sportova” u BiH.

Osim bronce za koju svi kažu da je ”zlatnog sjaja”, bh. reprezentativac je imao odlične trke i na mitinzima Dijamantne lige, a ostat će upamćena ona u Monacu kada je istrčao 1.42.51 minuta što je, osim bh. rekorda, ujedno i najbrže vrijeme istrčano u ovoj disciplini u 2015. godini u svijetu.

”Hvala svima koji su mi bili podrška. Ova nagrada je još veći motiv za daljnji rad. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu BiH, mojim prijateljima, treneru Đaniju koji je od mene napravio vrhunskog sportaša i svojim roditeljima koji su mi bili najveća podrška”, kazao je Tuka, uz kojeg su u najužoj konkurenciji za najboljeg sportaša još bili košarkaš Džanan Musa i džudaš Harun Sadiković.

Aleksandra Samardžić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva, ove godine je između ostalog osvojila dva europska odličja. Na EP do 21 godine u Austriji bila je brončana, a do srebra je stigla i na EP za mlađe seniorke u Slovačkoj. Ove godine je bila i zlatna na Balkanijadi u Sofiji, zlatna na Europskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

”Kao mlada sportistašica željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem se Nezavisnim novinama, BHRT-u, kao i svojoj porodici, prijateljima, svim kolegama, te treneru Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i Larisi Cerić” kazala je Samardžić.

Osim nje u najužoj konkurenciji za najbolju sportašicu bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Izbor najboljeg sportaša BiH, koji je ove godine doživio svoje 15. jubilarno izdanje, održan je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i uz partnerstvo s Olimpijskim odborom BiH.

Na svečanoj manifestaciji su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Epitet najbolje momčadi ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija BiH koja je aktualni prvak Europe. Osim europskog zlata, zlatni mladići bh. košarke su trijumfirali na Europskom ljetnom festivalu mladih. Za jedan od najvećih uspjeha kolektivnog sporta u BiH izbornik kadeta Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015.

Stručni žiri kojim je ove godine predsjedavao proslavljeni nogometaš Refik Šabanadžović nagradu za fer-plej dodijelio je mostarskom boksaču Damiru Belji. Profesionalni prvak Europe u WBO verziji uoči meča s Mohamedom Rasulijem za obranu titule u Širokom Brijegu učinio je gestu kojom je pobrao simpatije. Tijekom intoniranja himne BiH iz publike su se čuli zvižduci, ali Beljo ih je zaustavio.

Moto Izbora najboljeg sportaša BiH je ”Podržimo sport”, a u tu ideju se uklapa i podrška onima koji su budućnost bh. sporta. Oni od kojih se mnogo očekuje su talentirani košarkaš i član zlatne generacije kadeta Njegoš Sikiraš te mlada plivačica i vlasnica više od 40 titula i više od 530 medalja Emina Pašukan. Zbog svega navedenog njih dvoje su zaslužli nagrade za najperspektivnijeg sportaša i najperspektivniju sportašicu u BiH za 2015.

Tihomir Kuvalja je dobro poznato ime u bh. biciklizmu i sportu, ali i šire, a zbog svega što je sportu dao u proteklih 50 godina dobio je nagradu za razvoj sporta.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i bh. nogometa Elvedinu Varupi. Isto priznanje otišlo je u ruke Asima Šakića, čovjeka koji je cijeli život posvetio stolnom tenisu i radu s mladima.

Bez premca najtrofejnija bh. momčad je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Devet puta su bili prvaci Evuope, a pošto su i u 2015. potvrdili da su neprikosnoveni na Starom kontinentu, nije bilo sumnje kome ide nagrada za najbolju momčad u sportu za invalide.

Nagrada za najbolju sportašicu u sportu za invalide uručena je Biljani Nedić, članici Košarkaškog kluba invalida Vrbas, prvaku BiH i regionalne NLB lige.

Nagradu čitatelja Nezavisnih novina” i posjetitelja portala Nezavisne.com ove godine osvojio je bh. džudaš Harun Sadiković. Konkurenti u trci za ovo laskavo priznanje bile su sportske zvijezde poput Amela Tuke, Damira Džumhura, Džanana Muse, Marice Gajić, Aleksandre Samardžić.

Sadiković je zabilježio dominantnu pobjedu s više od 70 posto od ukupno prikupljenih glasova. Odmah iza njega je bila talentirana plivačica Amina Kajtaz (7 posto), a slijedili su košarkaš Džanan Musa (6 posto), džudašica Aleksandra Samardžić (6 posto)…

Dobitinci nagrada Nezavisnih novina za 2015. godinu:

najbolji sportaš: Amel Tuka (atletika)
najbolja sportašica: Aleksandra Samardžić (džudo)
najbolja momčad: kadetska košarkaška reprezentacija BiH
najbolji trener: Josip Pandža (košarka)

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: