Tuberkuloza i AIDS vodeći uzročnici smrti od zaraznih bolesti – Jabuka.tv

Tuberkuloza i AIDS vodeći uzročnici smrti od zaraznih bolesti

Brojem umrlih od tuberkuloze se prvi put približila AIDS-u kao vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću objavljenom u srijedu.

U 2014. godini od tuberkuloze (TBC) je u svijetu umrlo 1,1 milijun ljudi, a u istom je razdoblju HIV/AIDS usmrtio 1,2 milijuna, među njima i 400.000 zaraženih HIV-om i TBC-om, navodi WHO.

Izvještaj pokazuje da je sjajan uspjeh zadnjih deset godina ostvaren u pristupu zaraženih HIV-om terapiji koja je mnogima od njih pomogla da prežive infekciju.

Istodobno, podaci govore da se tim dvjema svjetskim ubojicama ne pristupa jednako, kaže dr. Mario Raviglione, direktor programa TBC-a u WHO-u.

“Dobra je vijest da je od 2000. godine liječenje spasilo život 43 miliona oboljelih od TBC-a”, ali s obzirom da se većina oboljelih može uspješno liječiti, stopa smrtnosti “neprihvatljivo je visoka”, kaže Raviglione.

Izvješće je sastavljenona temelju podataka iz 205 zemalja i teritorija o svim aspektima TBC-a, uključujući i oblike otporne na lijekove, prenosi Hina.

“Izvješće zvoni na uzbunu jer čeka nas golem posao kako bismo smanjili smrtnost od te stare, ali izlječive bolesti”, kaže dr. Grania Brigden iz udruge Liječnici bez granica.

Za terapiju HIV/AIDS izdvaja se 10 puta više novca nego za TBC, pa je za HIV/AIDS potrošeno osam milijardi, a za TBC 800.000 dolara, kaže Raviglione.

Jedan od razloga je što HIV/AIDS uvelike pogađa siromašne zemlje Afrike, a TBC prevladava u zemljama kao što su Indija i Kina, koje mogu same financirati domaće zdravstvo.

No i kad se taj faktor uzme u obzir jaz je prevelik i potrebno je još 1,4 milijarde dolara za finansiranje liječenja TBC-a u 2015. godini.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.