Tsipras: Moguće unaprjeđenje novih grčkih investicija u BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Mostaru s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, kojemu je ovo prvi službeni posjet BiH.

Kako je nakon sastanka kazao Zvizdić, tom se prigodom razgovaralo o nekoliko tema, a prije svega o europskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana.

Upoznao sam ga s našim aktivnostima u vezi toga i naglasio kako je to najvažniji vanjskopolitički cilj BiH, kazao je Zvizdić, dodavši kako bi dobivanje kandidatskog statusa i aktivacija MAP-a bile dvije najvažnije poruke za BiH.

U tim procesima Grčka je naš veliki prijatelj i očekujem daljnju i konstruktivnu suradnju po tim pitanjima, poručio je Zvizdić, zahvalivši grčkom kolegi na dosadašnjoj pomoći.

Zvizdić je istaknuo kako smatra da Grčka i BiH mogu značajno povećati obujam ekonomske suradnje te da će se sasvim sigurno ići u pravcu boljeg povezivanja gospodarstvenika dvaju zemalja.

Razgovarali smo i o ideji uspostavljanja direktne zračne linije Sarajevo, Atena i predstavnici ministarstava će dalje raditi na njezinoj realizaciji – kazao je Zvizdić.

Osvrnuvši se na nedavni sporazum Grčke i Makedonije, predsjedatelj Vijeća ministara BiH ocijenio je kako su Zeav i Tsipras posljednjim aktivnostima poslali poruke i dali dobar primjer kako se problemi trebaju rješavati.

Mislim da to može biti dobar primjer i matrica za cijeli zapadni Balkan, zaključio je Zvizdić.

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je kako smatra da je izuzetno važno da se ponovno pokrenu odnosi sa svim zemljama zapadnog Balkana i da Grčka ojača svoju ulogu u promociji mira, sigurnosti i stabilnosti u susjedstvu.

Poslije dužeg niza godina, navodi Tsipras, ponovno se može govoriti o jednoj snažnoj Europskoj perspektivi za zemlje regije koju aktivno podržava i Grčka.

Naša podrška stabilnosti, razvoju i europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine bila je i ostaje neupitna, kazao je grčki premijer, te dodao kako je Grčka doprinijela u poslijeratnoj obnovi Bosne i Hercegovine.

Grčka podržava teške napore koje ulažete u cilju pomirenja i stabilnosti, kao i značajne reforme koje se odnose na vaše institucije, na unaprjeđenje i jedan novi razvoj, istaknuo je Tsipras.

Napomenuo je kako postoje značajne mogućnosti za promociju i unaprjeđenje novih grčkih investicija u BiH, a posebno se osvrnuo na sektore infrastrukturnih radova, transporta, energetike, poljoprivrednih proizvoda i turizma.

Značajna je i naša zajednička želja da u budućnosti imamo direktne letove između glavnih gradova naše dvije zemlje, naveo je Tsipras.

Grčki premijer Alexiso Tsipras doputovao je u BiH kako bi sudjelovao na manifestaciji “Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje”, kojom se obilježava 14. godišnjica od otvaranja obnovljenog Starog mosta.

On će večeras, zajedno s crnogorskim kolegom Duškom Markovićem, potpisati Mostarsku povelju mira koja je utemeljena zbog napora onih koji rade na očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Prije potpisivanja, Tsipras i Marković će zajedno sa Zvizdićem i makedonskim premijerom Zoranom Zaevom posjetiti Stari most gdje će svi, u znak mira, baciti cvijeće u Neretvu.

(Fena)


1 komentar

  • Hahahahahahahahah hahahahahahahahahaha Grcka ce da investira u BiH hahahahahah cime kad joj dadne EU pomoc da ne bankrotira. Hahahahahahahahahahahahje ovo je vic godine majke mi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.