Trumpu naglo skočila popularnost

Amerikanci su podijeljeni oko kaznenog progona bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ali to je uhićenje čini se povećalo njegove izglede za osvajanje republikanske nominacije za izbore 2024., pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja koje su proveli Reuters i Ipsos.

Anketa je provedena u srijedu i četvrtak, nakon što su tužitelji u New Yorku u utorak podigli optužnicu protiv Trumpa za 34 kaznena djela krivotvorenja poslovne dokumentacije.

Istraživanje je pokazalo da 49 posto Amerikanaca smatra da je ispravno da tužitelji pokrenu prvi kazneni postupak protiv američkog predsjednika ili bivšeg predsjednika.

No oko 84 posto onih koji su sebe opisali kao demokrate reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 posto republikanaca složilo s time.

Veliki porast podrške među republikancima

Otprilike 40 posto republikanaca smatra da je zbog toga veća vjerojatnost da će glasati za Trumpa 2024., dok je 12 posto reklo da je zbog toga manja vjerojatnost da će ga podržati. Drugih 38 posto kazalo je da sve to što se dogodilo s Trumpom nije imalo utjecaja na njihovo mišljenje.

Trump vodi u izboru za republikansku nominaciju s velikom razlikom, a 58 posto republikanaca kaže da je on njihov omiljeni kandidat. To je porast u odnosu na 48 posto u anketi Reutersa i Ipsosa objavljenoj u ponedjeljak.

Guverner Floride Ron DeSantis, koji nije ušao u utrku, bio je drugi s 21 posto.

73% vjeruje da je plaćao za šutnju

Dok su demokrati i republikanci duboko podijeljeni oko procesuiranja slučaja, istraživanje je pokazalo snažno uvjerenje da je Trump dogovorio plaćanja pornozvijezdi Stormy Daniels i manekenki Karen McDougal kako bi šutjele o navodnim izvanbračnim vezama.

Oko 73 posto Amerikanaca vjeruje da je tako, uključujući 55 posto republikanaca.

Međutim, 76 posto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trumpa kroz politički motivirane istrage, u usporedbi s 34 posto demokrata.

Otprilike 51 posto svih ispitanika, ali samo 18 posto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebale diskvalificirati Trumpa da se ponovno kandidira za predsjednika.

U anketi su sudjelovale 1004 odrasle osobe.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Za mene nije nikakav problem što se sudi Trumpu nego što se nesudi svima jednako. Ako je kriv treba da odgovara pred zakonom ko i svako drugi , ipak nemogu shvatiti što su problem tajni dokumenti pronađeni u njegovoj vili a nisu nikakav problem tajni dokumenti nađeni kod Bidena u kući i sadašnji ali i dokumenti još iz doba kad je bio potpresjednik pod Obamom. Svi moraju odgovarati jednako za nedjela ma ko oni bili. Ovako ispada daje sve ovo samo jedno veliko licemjerje.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.