Trumpov glavni savjetnik za ekonomiju napao Kinu: Moraju platiti za nastalu štetu

Glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Peter Navarro smatra da bi Kina trebala platiti kompenzaciju za štetu uzrokovanu koronavirusom okrivljujući Peking za pandemiju.

Nanijeli su neizmjernu štetu svijetu koja još uvijek traje, rekao je Navarro na CNBC-ju.

Račun bi se trebao ispostaviti Kini. Nije stvar u kažnjavanju, nego u tome da ih se drži odgovornima, dodao je.

Navarro, nekoć profesor i poznati savjetnik za kineska pitanja, kasnije je ponovio svoju tvrdnju u drugom intervjuu za Fox News te inzistirao da Washington vrati nabavne lance u SAD.

Snažno vjerujem, i mislim da Amerikanci snažno vjeruju, da je Kina nanijela bilijune dolara štete ovoj zemlji te da mora postojati neki vid kompenzacije štete, rekao je.

Tenzije između SAD-a i Kine loše su utjecale na tržišta dok raste zabrinutost da bi trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije mogao nanijeti štetu oporavku od koronavirusa.

U SAD-u su već podignute tužbe protiv Kine, gdje se virus najprije pojavio.

Unatoč zabrinutosti obiju stranaka u SAD-u po pitanju kineskog postupanja u inicijalnim fazama zaraze, demokrati su žestoko kritizirali način na koji se Trump nosio s krizom u SAD-u, u kojem je najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu.

Državni tajnik Mike Pompeo prošli je tjedan optužio Kinu da je odgovorna za stotine tisuća smrti i ekonomski pad te se drži teorije da je virus nastao u laboratoriju unatoč nedostatku dokaza.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.