Trump zabranio letove svim modelima Boeing 737 MAX 8 u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo prizemljiti sve modele Boeinga 737 MAX 8, aviona koji je u nedjelju pao u Etiopiji pri čemu je poginulo 157 ljudi, javlja BBC.

Podsjetimo, jučer je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) prekinula sve letove na prostoru Europske unije za zrakoplove Boeing 737-8 i 737-9 nakon kobnog pada u nedjelju.

Sve više zemalja zabranjuje Boeing 737 MAX 8

Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Irska bile su zadnje u nizu država koje su objavile da zatvaraju svoj zračni prostor za modele Boeing 737 MAX 8.

Reuters navodi i kako je Norwegian Airlines obustavio korištenje svojih 18 Boeinga 737 MAX 8 nakon upozorenja avijacijskih vlasti Europske unije.

Strah od nesreća izbrisao je milijarde dolara tržišne vrijednosti najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova jer je dionica tvrtke Boeing Co izgubila gotovo pet posto vrijednosti u ponedjeljak.

Gotovo 40 posto aktivne flote od 371 Boeinga 737 MAX je prizemljeno na svjetskoj razini, prema navodima Flightglobala, a to uključuje i 97 zrakoplova na najvećem tržištu, u Kini.

Dva pada u pet mjeseci

Prije pet mjeseci zrakoplov 737 MAX srušio se u Indoneziji, pri čemu je poginulo 189 ljudi.

U ponedjeljak je FAA objavio niz promjena u dizajnu i zahtjevima u pogledu osposobljavanja koje je ovlastio Boeing na floti MAX nakon indonezijske nesreće, piše Index.hr.

Nema dokaza da su dvije nesreće povezane. Zrakoplovni stručnjaci napominju da je prerano nagađati o uzroku zadnje nesreće. Većina nesreća događa se kao posljedica jedinstvenog niza ljudskih i tehničkih pogrešaka.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.