Trump uvodi nove, puno oštrije sankcije Iranu

Američki predsjednik Donald Trump uputio je danas svoje ministarstvo financija da “znatno poveća” sankcije Iranu nakon subotnjeg napada na saudijska naftna postrojenja, čin za koji je okrivio Iran koji pak takve optužbe odbacuje.

Upravo sam uputio ministra financija da znatno poveća sankcije Iranu, napisao je Trump na Twitteru.

Washington provodi kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

Napetosti su se dodatne zaoštrile otkako su u subotu bespilotnim letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja, za što su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti povezani s Iranom.

Međutim, i Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Islamska Republika Iran koja je to svojim današnjim pismom službeno zanijekala.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti izravnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Washington pokaže “dobru volju” i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju.

Saudijska Arabija danas je priopćila da će predočiti dokaze koji povezuju režim u Teheranu s napadom bez presedana na naftnu industriju u Abkaiku.

Rijad je već objavio da preliminarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubojice ili dronovi kamikaze.

Radi se o tzv. “lutajućem oružju” koje neko vrijeme prelijeće područje na kojemu se nalaze mete, traži točno određenu metu i napada je kada je locira.

Huti su početkom srpnja održali malu vojnu izložbu na kojoj su predstavili nove dronove i krstareće rakete, među kojima i borbene dronove Sammad-3.

Američki dužnosnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki dužnosnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no to će se teško dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.