Trump: Srezat ću i legalne migracije, dobrodošli su samo obrazovani

Ako je uspio održati ijedno obećanje, Donald Trump održao je ono o imigrantima.

U srijedu je američki predsjednik predstavio planove novih zakona koji bi smanjili broj emigranata pristiglih u Sjedinjene Države za polovinu tijekom deset godina.

Davat će se prioritet onima koji znaju govoriti engleski ili imaju visoko obrazovanje.

Ukinula bi se i popularna lutrija Zelene karte preko koje se dodijeli 50.000 viza godišnje građanima zemalja iz kojih ne dolazi značajniji broj migranata u Ameriku, piše Večernji list BiH.

Ukida Zelene karte

 

Zelene karte više ne bi dobivali ni članovi dalje obitelji ili odrasla djeca imigranata koji već legalno borave u Sjedinjenim Državama.

Trumpov savjetnik Stephen Miller čak je najavio kako bi se imigracija u SAD mogla ograničiti i supružnicima te djeci. Rekao je i kako Trumpova administracija razmatra i sustav primanja imigranata kakav sada ima Australija, koji se zasniva na bodovima.

Ograničio bi se i broj izbjeglica kojima će se dopustiti ulazak u SAD na 50.000, kod Obame je, primjerice, taj broj bio 110.000. Tim Reforming American Immigration for Strong Employment (Raise) Actom smanjio bi se broj imigranata za 41 posto u prvoj godini te za 50 posto u periodu od deset godina. Stalni boravak u SAD-u 2015. dobio je 1,051.031 imigrant, prema podacima Ministarstva domovinske sigurnosti.

No, novinari su savjetniku Milleru postavili i jedno zanimljivo pitanje – hoće li Trump Organization, korporacija američkog predsjednika, sada prestati zapošljavati strane radnike kako bi dala primjer i ostatku zemlje.

A on je odgovorio kako se predloženi zakon ne odnosi na radnike na privremenom radu te privremene neuseljeničke vize.

Podsjetimo, u lipnju je američki Vrhovni sud djelomično vratio na snagu kontroverznu Trumpovu odluku o privremenoj restrikciji ulaska u zemlju iz šest pretežno muslimanskih zemalja te je potvrdio zamrzavanje programa za pomoć izbjeglicama. Odluke su od veljače blokirali niži sudovi.

Otpor sa svih strana

Sam Donald Trump opisao je zakon kao mjeru koja predstavlja najznačajniju reformu američkog useljeničkog sustava u posljednjih pola stoljeća te je označio kao ispunjenje svojeg predizbornog obećanja gdje se zalagao za sustav koji će se zasnivati na zaslugama te na taj način štititi američkog radnika i poreznog obveznika.

Za njega, to je zakon koji će smanjiti siromaštvo, povećati plaće te uštedjeti milijarde. Američki mediji ipak ne vjeruju kako će predloženi zakon biti prihvaćen u svojem trenutačnom obliku.

I među republikancima koji su ujedinjeni po pitanju nezakonite imigracije, koju je Trump srezao za 70 posto, postoje prijepori kada je riječ o legalnom useljavanju. Poduzetnici u redovima republikanaca na tako nešto gledaju u povoljnom svjetlu, kao priliv kvalitetne radne snage, tako da je lako moguće da se razlike u gledanju vide i prilikom glasanja.

Zastupnica iz Južne Karoline već je kritizirala mjere za koje kaže kako su iznimno štetne za gospodarstvo te države s obzirom na to da se ono temelji na useljeničkoj radnoj snazi.

Demokrati su već najavili kako će sasvim sigurno biti protiv.

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.