Trump se složio da bi metodu gušenja prilikom uhićenja trebalo ukinuti

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi kontroverzna metoda davljenja osoba prilikom privođenja trebala biti “generalno gledano” ukinuta.

Pojedine američke policijske snage ukinule su takozvani chokeholds ili zahvat kojim se osobi onemogućuje disanje, a koji su policajci često upotrebljavali prilikom uhićenja. Ovaj potez uslijedio je nakon niza prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Podsjetimo, on je preminuo nakon što mu je policajac skoro devet minuta klečao na vratu.

Američke demokrate prije nekoliko dana predložile su Kongresu SAD-a novi zakon kojim žele reformirati policiju i oduzeti im neke ovlasti. Ovaj zakon bi podrazumijevao i ukidanje metode gušenja.

Trump je stao u obranu policije govoreći da radikalne demokrate prvo žele oduzeti oružje, a potom i policiju. Ipak, Trump je rekao da bi bilo “vrlo dobro ukinuti chokeholds”, ali je istaknuo da će vjerojatno trebati policajcima u nekim situacijama, javlja BBC.

Moramo biti oprezni ako je policajac u nevolji, rekao je Trump dodavši da bi mogao dati “vrlo snažne preporuke” lokalnim vlastima.

Trump se suočio s brojnim kritikama zbog odgovora na izbijanje protesta protiv rasizma i brutalnosti policije. On je za Fox News kazao da želi “vidjeti suosjećajno, ali snažno provođenje zakona”, dodajući da je “nepopustljivost ponekad najmilosrdnija”, prenosi Klix.ba.

Inače, policajac koji je klečao na vratu Floyda razriješen je dužnosti i optužen za ubojstvo drugog stupnja.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.