Trump: “Razorit ćemo Sjevernu Koreju”

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres apelirao je danas na državničko ponašanje kako bi se izbjegao rat sa Sjevernom Korejom i kritizirao svjetske čelnike koji raspiruju mržnju prema izbjeglicama radi političkih probitaka, što je dvostruka kritika na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U prvom obraćanju Općoj skupštini UN-a otkako je preuzeo dužnost u siječnju, Guterres je rekao da krizu zbog sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa treba riješiti kroz politički proces. “Vrijeme je za državničko ponašanje”, rekao je bivši portugalski premijer.

“Ne smijemo dozvoliti da nam se dogodi rat“. Trump je upozorio S.Koreju da SAD razmatra vojnu opciju nakon što je Pyongyang izveo niz pokusa kojima razvija sposobnost da nuklearnim bojevim glavama napadne SAD. Nakon nekoliko uvodnih riječi, predsjednik SAD-a okomio se na režim u Sjevernoj Koreji.

Rekao je da režim dozvoljava da njegov narod umire od gladi i da Sjeverna Koreja svijetu prijeti atomskim oružjem, prenosi Reuters.

– Ne želimo rat, ali ako ćemo morati braniti svoju zemlju, onda ćemo to napraviti – rekao je Trump. Tada je otvoreno izrekao prijetnju.  – Razorit ćemo Sjevernu Koreju – rekao je Trump i dodao kako je Kim Jong-Un krenuo u samoubilačku misiju.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je uvelo deveti krug sankcija S.Koreji od 2006., a Guterres je 15-člano tijelo pozvao da bude složno oko S.Koreje. Guterres, bivši direktor UN-ove agencije za izbjeglice, također je rekao da mu je “neugodno kada se o izbjeglicama i migrantima govori u stereotipima, kao o žrtvenim janjcima i kada političari raspiruju mržnju prema njima radi stjecanja političkih bodova”.

Nedugo nakon što je stupio na dužnost u siječnju, Trump je suspendirao izbjeglički program i zabranio ulazak u zemlju izbjeglicama iz šest većinski muslimanskih zemalja zbog navodne zaštite zemlje od terorističkih napada.

“I ja sam migrant, kao i puno vas ovdje. No, nitko nije očekivao da riskiram život u šupljem čamcu ili dok prelazim pustinju u prikolici kamiona kako bih pronašao posao izvan zemlje u kojoj sam se rodio”, rekao je glavni tajnik UN-a.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj: