Trump oslobođen optužbi za poticanje na pobunu i napad pristaša na Kapitol – Jabuka.tv

Trump oslobođen optužbi za poticanje na pobunu i napad pristaša na Kapitol

Senat SAD-a je u subotu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa oslobodio optužbe za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na Kapitol, sjedište američkog Kongresa.

Za proglašenje DonaldaTrumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje krivnje 43 senatora, no za osudu bila je potrebna dvotrećinska većina od 100 senatora, odnosno 67 senatora.

U glasanju u senatu, u kojem je po 50 demokratskih i republikanskih senatora, demokratima se pridružilo sedmero republikanaca.

Trump je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, a u slučaju osude senat Trump je mogao izgubiti pravo da se kandidira za još jedan mandat.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim.

Optužnica izglasana u zastupničkom domu, 13. siječnja, a koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena, piše Hina.

Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja, a suđenje u senatu počelo je u srijedu.

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden ustrajno ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena, a njegov pokušaj da preokrene rezultat izbora kulminirao je nakon skupa 6. siječnja. U zapaljivom govoru na skupu Trump je ponovio tvrdnje o izbornoj prevari svojim pristašama nakon čega je došlo do napada na Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a

U napadima na Kapitol poginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Po Trumpovim odvjetnicima, napad je bio “grozan”, ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni – radi se, po obrani, o “političkoj osveti”.

Obrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaše da na “miran i domoljuban način” marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog “poticanja” svojih pristaša na napad na Kapitol.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • 86.820.741 zaraženih, a 1.875.209 umrlih u svijetu, na dan primopredaje kada je Sleepy Joe preuzeo kontrolu nad Koronom i USA. Danas imamo preko 110.090.091 zaražeih, a više od 2.454.156 mrtvih, s tim kada su uvidjeli kretanje brojki drastično su ih počeli smanjivati, ponegdje i trostruko kako bi popravili situaciju koju ne mogu više pripisivati zlom Trumpu i njegovoj zloj administraciji. To drastično povećanje od preko 25 milijuna više zaraženih i više od 550 tisuća umrlih u jednom malom kratkom periodu u samo mjesec dana od kada su se oni počeli “učinkovito” boriti protiv pandemije i kada su cijepili vakcinama ogroman broj ljudi, zamislite sada, cjepivom pronađenim i proizvedenim za vrijeme zloga Trumpa i njegove zle administracije. Uvidjevši zamku koju su iskopali i sami u nju upali, počeli su drastično smanjivati brojke i zaraženih i umrlih, čak i trostruko u jednome danu o odnosu na neke periode Trumpove administracije jer valja narodu prikazati uspjeh iako je u biti totalni neuspjeh, ali šta narod zna. Narod je ionako stoka sitnog zuba, bila u USA, ili EU i samo je razborit narod u KP Kini u kojoj je virus pobijeđen i prije nego se pojavio.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.