Trump o Kurdima: Oni nisu anđeli

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da sporno područje u sjevernoj Siriji “nema nikakve veze” sa Sjedinjenim Državama i da Kurdi nisu anđeli, a republikanski zastupnici predstavili su prijedloge sankcija Turskoj zbog vojne operacije u tom području.

Naši vojnici nisu u opasnosti, kao što ne bi ni trebali biti, dok se dvije zemlje sukobljavaju oko teritorija koji nema nikakve veze s nama. A Kurdi su sada puno sigurniji, kazao je Trump očito misleći na dolazak ruskih i sirijskih vojnika na taj teritorij.

Predsjednik je također rekao da Kurdi “nisu anđeli”.

U međuvremenu su zastupnici Trumpove Republikanske stranke predstavili prijedlog zakona o sankcijama Turskoj kojima bi bili pogođeni najviši dužnosnici turske vlade i vojske.

Prijedlog zakona također poziva na nametanje dodatnih sankcija Turskoj zbog kupnje ruskih sustava zračne obrane S-400, a predviđa i neizdavanje viza pojedinim dužnosnicima turske vlade. Osim toga, traži se izvješće o imovini turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Trump je također kazao da je Turska članica NATO-a i da se partneri u savezu trebaju slagati.

Turska je članica NATO-a. Trebali bismo se slagati s članicom NATO-a, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Ustvrdio je da je američko strateško oružje u Turskoj sigurno i dodao je da je američka zračna baza ondje “velika, moćna zračna baza”.

Umanjio je važnost sirijske krize kazavši da je riječ o sukobu između Turske i Sirije te da je “u redu” da Rusija pomaže Damasku.

Trumpov potpredsjednik Mike Pence i državni tajnik Mike Pompeo trebali bi otputovati u Tursku kako bi se sastali s Erdoganom, kojega je Trump pozvao u Bijelu kuću idućeg mjeseca.

Pompeo je izjavio da će s Penceom tražiti od Erdogana primirje u Siriji.

Pompeo je rekao u intervjuu za Fox Business Network da je cilj posjeta američkog izaslanstva naći rješenje za stanje u Siriji, a ne prekinuti američko-turske odnose.

Erdogan je kazao novinarima u turskom parlamentu da razmišlja hoće li ići u planirani posjet Washingtonu u studenome, ali da bi mogao posjetiti Rusiju.

(Hina)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.