Trojica optuženih zbog namještanja nogometnih utakmica u BiH, suci uzimali mito i do 7.000 KM – Jabuka.tv

Trojica optuženih zbog namještanja nogometnih utakmica u BiH, suci uzimali mito i do 7.000 KM

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za koruptivna kaznena djela u predmetu “Var” za organizirani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica u BiH.

Tužiteljstvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i natjecateljskim savezima u BiH u trajanju od 5 godina za osumnjičene u ovom predmetu.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podignuo je optužnicu protiv:

  1. Vladimira Dominkovića (rođenog 1967. godine u Orašju). On je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Odobra za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH.
  2. Ilije Živkovića (rođenog 1981. godine u Brčkom). On je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom / Fudbalskom savezu Federacije BiH i nogometno suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za natjecateljsku sezonu 2019./2020.
  3. Kenana Bajraktarevića (rođenog 1984. godine u Brčkom). On je optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i nogometnog suca A liste Prve lige Federacije BiH, u Prvoj ligi Federacije BiH, za natjecateljsku sezonu 2019./2020.

Optuženi se terete da su, u drugoj polovini 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao skupinu za organizirani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Kaznenog zakona BiH, radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3.000 KM pa do skoro 7.000 KM po utakmici, kako bi zauzvrat utjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.

Optuženi se terete za kaznena djela Organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom Primanje dara i drugih oblika koristi i kaznenim djelom-Primanje mita, prenosi Klix.ba.

Tužiteljstvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.