Trojica Hrvata napravili softver koji pomaže u situaciji epidemije koronavirusa – Jabuka.tv

Trojica Hrvata napravili softver koji pomaže u situaciji epidemije koronavirusa

Boran i Andrej Lončarić te Ivica Skender iz kompanije GDi-ja, koja ima 30-godišnje iskustvo upravo na polju modernih geoinformatičkih rješenja, napravili su softver koji će pomoći kriznim upravljanjem u situaciji nadolazeće epidemije koronavirusa.

Jednostavan i pregledan prikaz u službi je informiranja javnosti, ali prije svega je koristan alat onima koji donose odluke i mjere o zauzdavanju virusa.

Kako za Vecernji.hr govori Lončarić, lokacija je izuzetno bitna za krizno upravljanje jer 85 posto svih informacija ima svoju lokacijsku komponentu. Objašnjava to upravo na primjeru koronavirusa.

U ovom slučaju zanima nas gdje su bolnice, karantene, ljudi u samoizolaciji, gdje su oboljeli, jesu li kod kuće, gdje rade, gdje stanuju. Bitno je znati gdje je kritična infrastruktura, ili gdje su prometnice, mjesta javnih okupljanja. Ne bi li dobili pravi alat, sve te informacije razdvajamo po slojevima pa potom slažemo poput sendviča. Kada ih povežemo i integriramo dobivamo informacijska rješenja i upravo to je ono čime se mi bavimo, kaže Lončarić.

Softver, odnosno softverska platforma ArcGIS, integrira izvore i baze podataka, ili lokalno ili online. Mnoga se rješenja implementiraju iz clouda, no i ne moraju, mogu biti i iza vatrozida, objašnjava Lončarić.

Partner su joj informatičke firme Esri iz SAD-a koje koriste njihovu ArcGIS geoinformacijsku platformu koja omogućava praćenja, predviđanje i planiranje sprečavanja epidemija na temelju geoprostornih podataka, navode gdje se nešto dogodilo, kada se dogodilo, kako je klasificirano prema utjecaju na javno zdravlje, kako će utjecati na zdravlje kada i gdje.

Esri ArcGIS rješenja u svom radu koriste mnoga ministarstva i javna poduzeća u Hrvatskoj te su konfigurabilna na hrvatskom jeziku i brzo se mogu prilagoditi potrebama krajnjih korisnika.

Kada pogledate na ovaj način prikazane podatke, postajete svjesni onoga što se zbiva u vašem okruženju, što je iznimno bitno donositeljima odluka. Podiže učinkovitost operacija kriznog stožera i ujedno informira javnost, kaže Skender,

Primjer Hong Konga pokazuje koji se sve podaci prikupljaju i što se može integrirati. Sve se vidi, ko je u samoizolaciji u kojoj se zgradi nalazi, ko mu je sve u susjedstvu, ko je hospitaliziran, kada se i gdje zarazio, gdje su klasteri zaraze. Vidi se i bolnice kao i koliko vremena treba čekati na pregled. Vidljiv je i vremenski slijed koji pokazuje kako je i gdje rastao broj slučajeva zaraze koronavirusom. Niz informacija pregledno je prikazan u dinamičkim grafikama u realnom vremenu koja vlastima govori gdje možda treba postaviti karantenu, kako je došlo do zaraze neke osobe, govori on.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.