Trljanje očiju može dovesti do velikih problema

Dugi dani pred računalom, zrak pun peludi ili samo loša navika; koji god razlog imate za trljanje očiju, liječnici kažu da to nije dobra ideja.

Koža ispod očiju je najtanja na cijelom tijelu, kaže dermatologinja dr. Nava Greenfield koja objašnjava da razlog za trljanje očiju može biti nekoliko medicinskih stanja, poput npr. suhih očiju ili alergije.

Ponekad je za smanjenje osjećaja svrbeža potreban lokalni steroid koji sprječava potrebu i nagon za češanjem. U drugim slučajevima se mogu koristiti i antihistaminici, rekla je Greenfield.

U svakom slučaju, dermatolozi savjetuju da ruke držite dalje od očiju jer navika trljanja može ozbiljno utjecati na izgled i na zdravlje jer može imati posljedice kao što su:

Krvave oči

Krvave oči može uzrokovati trljanje sve dok kapilare ne popucaju, kaže dermatolog dr. Snehal Amin.

Tamni krugovi

Kronično trljanje također može dovesti do tamnih kolutova ispod očiju, poznatih kao postupalna hiperpigmentacija. A što vam je koža tamnija, to može biti gore.

Bore

Kada često trljate oči, izlažete kožu riziku od zadebljanja kože, rekao je dermatolog dr. Brendan Camp, a ona može učiniti bore na koži vidljivijima.

Oštećenje rožnice

Kronično trljanje ne samo da oštećuje kožu kapka, već može uzrokovati i mikro ogrebotine na rožnici, kaže Camp, što može dovesti do zamućenog vida, stanja poznatog kao keratokonus.

Rizik od infekcije

Oči su portal za infekcije jer klice s ruku mogu kroz sluznicu očiju uči u organizam, kaže dr. Amin, piše Huff Post.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.