Tristo mladih na planinarskom križnom putu Bugojno – Kupres – Rama

Okupljanjem oko tri stotine sudionika u crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu u subotu ujutro započeo je 11. planinarski Križni put mladih u organizaciji udruge Studentski katolički centar Split (SKAC_St).

Nakon svete mise, mladi iz Splita, Zagreba, Kupresa, Rame i Bugojna krenuli su na dvodnevni planinarski pohod preko Kupresa do Rame.

Prva postaja bila je povijesni lokalitet Vesela straža kod Bugojna, gdje su predstavnici bugojanske općine i gospodarstvenik Husein Smajić priredili doručak za mlade.

Na tom mjestu prije nekoliko godina pronađeni su ostaci crkve iz srednje vijeka. Prema nekim procjenama, crkva datira iz 13. stoljeća. Najpoznatiji zapis o njoj kaže da je 1406. godine u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije “od sve Bosne” te da ju je pohodio sam bosanski kralj Stjepan Ostoja.

Crkva je pronađena na zemlji u vlasništvu Huseina Smajića koji je odlučio pokloniti tu zemlju nadbiskupiji, a pomaže i izgradnju nove crkve stotinjak metara niže od ostataka stare. Njegova ideja stigla je do Vatikana i pape Franje, a posjetio ga je i kardinal Vinko Puljić.

Iz Bugojna mladi su krenuli put Kupresa, gdje će im se pridružiti sudionici povijesne bitke za Kupres 1992. godine.

Obići će i masovnu grobnicu na lokalitetu Ogledala – Kukavice, gdje je 1943. pokopano više od 70 Kuprešaka koje su u Drugom svjetskom ratu ubili partizani. Tek prije pet godina te su žrtve ekshumirane i dostojno pokopane, nakon više od sedamdeset godina šutnje.

Nakon večernje mise u crkvi Svete Obitelji u Kupresu, slijedi večera i druženje u Športsko-rekreativnom centru Čajuša.

Hodočašće se nastavlja u nedjelju ujutro. Planiran je posjet spomen-kući Dive Grabovčeve, Ramskom jezeru te samostanu i župi Uznesenja Marijina (Rama- Šćit), gdje će studente dočekati mještani te župnik i gvardijan fra Andrija Jozić.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.