Trinaestogodišnji doktorand kvantne fizike obišao rodno mjesto Nikole Tesle

Povodom obilježavanja 167. obljetnice rođenja Nikole Tesle, u organizaciji Udruge Nikola Tesla Network, trinaestogodišnji doktorand kvantne fizike Laurent Simons iz Belgije obišao je u nedjelju Smiljan, Gospić i Karlovac, mjesta gdje se njegov uzor rodio i školovao.

Obišao  je karlovački Nikola Tesla Experience Centra (NTEC) i prisustvovao glazbeno konceptualnoj predstavi “Tesla” Janeza Dovča, a prije toga obišao je Teslinu rodnu kuću u Smiljanu i razgledao Memorijalni centar Nikola Tesla te bio i na Plitvičkim jezerima, piše Hina.

Simons je diplomirao s 11 godina, nakon čega je s 12 završio master studij na Sveučilištu Antwerpen, a trenutno pohađa doktorat iz kvantne fizike.

U NTEC- u je s interesom pogledao zbirku učila za fiziku iz Velike realne gimnazije, “carske ili kraljevske velike realke” kako su prije 150 godina kada je Tesla maturirao, zvali školu uz koju se nalazi NTEC i djeluje i danas.

Interes je pokazao i za školske dnevnike s ocjenama, pa i s jednim ukorom, ali nisu ga impresionirali interaktivni digitalni sadržaji ni levitacija tableta, što je inače djeci vrlo zanimljivo, kako je rekla direktorica Centra Martina Marušić Britvec.

Simons je nakon posjeta Centru kazao za Hinu da ne može izdvojiti neku posebnu granu fizike kao najomiljeniju, ali da se sada bavi svijetom atomske i nuklearne fizike. Dodao je kako mu je bila “novost da su Smiljan i Gospić tako mala mjesta” te da su mu zanimljivi bili prikazi Teslinih avantura u mladosti, kao i neka saznanja o njegovom školovanju.

Župan Ernest Petry je Simonsu u Smiljanu dao značku s grbom županije koju je Simons s oduševljenjem stavio na ovratnik, jer mu je, kako je rekao, Tesla životni uzor.

Simons je u Hrvatskoj s roditeljima, te je u subotu bio i u Šibeniku i vidio svjetiljku iz 1895., kao dio šibenske javne rasvjete koja je, zaslugom Nikole Tesle, bila prva na svijetu na izmjeničnu struju.

(www.jabuka.tv / Foto: Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.