Triler ”Black Crab” pokorio Netflix

Triler “Black Crab” radnjom je smješten u doba fiktivnog švedskog građanskog rata.

Tijekom oštre zime, šest vojnika kreće u tajnu misiju preko zaleđenog otočja, riskirajući svoje živote kako bi prevezli tajanstveni paket koji bi mogao okončati sukob.

Ako se neki film na najpopularnije streaming servisu već u prvih nekoliko dana probije u sam vrh trendinga, sasvim sigurno postoji više kvalitativnih razloga zašto publika dominantno poseže upravo za njim.

Švedska produkcija “Black Crab” ili “Crni rak” na Netflix je stigla 18. ožujka, ekspresno se pozicionirajući u sam vrh najgledanijih sadržaja.

Posebnost ovog filma nalazi se u njegovoj aktualnoj priči, koja nas tjera da osjetimo brutalnost rata u njegovom punom kapacitetu, shvatimo važnost nade u nesretnom svijetu i visinu cijene koju svi ponekad moramo platiti za goli ostanak.

“Crni rak” zarobit će vašu pozornost već nakon uvida u promotivni trailer, a nakon prvih kadrova filma naći ćete se usred ratne zime, u kojoj ljudi bauljaju gladni, u logorima na otvorenom, čiji životi ne vrijede gotovo ništa.

Postapokaliptična noćna mora prijeteći se nadvila nad sve nas konzumente agresivnih vijesti, dok se čovječanstvo klati na ivici trećeg svjetskog rata.

Invaziju u filmu i vijesti s radija koje govore o 157 mrtvih zvuče kao nešto istrgnuto iz realnosti. Film “Black Crab” je režirao Adam Berg, a u glavnoj ulozi žene koja spašava svijet od biološkog oružja je Noomi Rapace.

Ledena distopija

Svijet je uništen ekonomskim kaosom, a Švedska se nalazi u građanskom ratu.

Ime filma je ujedno i ime vojne operacije u kojoj šestoro vojnika mora izvršiti zadatak od izuzetne važnosti. Među njima je brzinska klizačica Caroline Edh (Noomi Rapace), koja je regrutirana od strane vojske upravo zahvaljujući poznavanju vještina na ledu, a biva ucijenjena otmicom kćeri.

Očajnička misija neće biti laka, jer neustrašivi vojnici moraju prenijeti tajanstveni paket preko zaleđenog mora na klizaljkama, preživjeti i konačno okončati beskrajnu zimu koja je postala normalan život.

Glavna glumica Noomi Rapace proslavila se švedskom ekranizacijom trilogije “Millenium”, nastaloj prema romanima Stiega Lassona. U filmovima “Djevojčica koja se igrala vatrom”, “Muškarci koji mrze žene” i “Kule u zraku” igrala je zlostavljanu hakericu Lisbeth Salander.

Poruka filma je da bez promišljanja o tome šta ćemo ostaviti mlađim naraštajima i da bez nade (i naše djece) ništa zapravo nema smisla.

U svakom slučaju, “Crni rak” je jedinstveno vizualno iskustvo, s jakim geopolitičkim podtekstom. Poželimo si da sve ono o čemu govori ostane samo fikcija.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.