Tri novogodišnje želje radnika u trgovini

Radnici u trgovini i uslužnim djelatnostima imaju svoje tri želje – dostojanstvo i poštovanje na radnom mjestu, pravedna plaća i na kraju, da ovu novu godinu dočekaju s obitrelji, pripremajući se za praznike i stvarajući nove radosne uspomene.

Dio je to praznične kampanje koju, kao i svake godine, provodi Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH).

To je prilika da podsjete građane i kupce u BiH da u ovom periodu kada su posvećeni svojim najbližim i kupovini darova za njih, obrate pažnju na one kojima je ovo jedan od najtežih perioda u godini, jer rade prekovremeno, jer rade mnogo i jer će upravo te praznike oni provesti na svojim radnim mjestima.

“U osnovi ove kampanje jeste činjenica da ne postoji jedinstveni zakon o praznicima na nivou BiH što se u praksi često zloupotrebljava od poslodavaca koji to koriste kao izgovor. Tako su naprimjer Nova godina, Prvi svibnja za većinu trgovaca samo radni dani, najčešće bez odgovarajuće nadoknade za rad na praznik”, izjavila je predsjednica STBiH
Mersiha Beširović.

Tri želje koje je Sindikat trgovine istakao u ovoj kampanji, kako je dodala, u osnovi su proizvod njihovih saznanja o tome šta su direktno problemi s kojima se suočavaju radnici u ovom sektoru, a to su mobing, te problem neplaćenih prekovremenih sati koji u 2017. čini 20 posto od svih ukupno prijavljenih problema radnika.

“Sindikat trgovine provodi stalni monitoring, odnosno, kako mi to nazivamo, prvu pomoć radnicima koji se nađu u situaciji da su njihova prava prekršena. U 2017. godini smo imali 305 slučajeva, od kojih su 194 prijavile žene koje su se suočile sa problemima, 96 muškaraci, te 15 grupa radnika. Uspješno smo riješili 64 posto tih slučajeva i u poređenju s godinama ranije možemo reći da postoje pomaci,ali je to još nedovoljno”, kazala je Beširović dodajući da su sa svakim novim riješenim slučajem bliži poštivanju prava radnika.

(Fena)


1 komentar

 • Svim radnicima u realnom sektoru treba dati iste uvjete kao javnom sektoru.
  Ako je prosječna plaća sada 856 KM,kako može radnik u tajkuna biti plaćen 400-500 KM a raditi i subote i nedjelje i svece i praznike ,u nekih rade u tri smjene bez tjednog odmora po tjedan dana rade noćne zaredom?????
  Kako mogu reci radniku idi ako ti se ne sviđa i izbaciti ga kad god im se ćikne?Nek se sjete gdje su su bili 1991 godine i kako su se obogatili i kako su postali bahati prema radnicima i da su se obogatili od muke i rada radnika.
  Jao svima koji ne plaćate pošteno rad radnika suze i muka njihova kad tad će vas stići a ni kraj crkve niste, koji ste takvi, dostojni ni naići a kamoli ući.
  Svi radnici po zakonu moraju odraditi 40 sata tjedno, imati dnevni , tjedniodmor , godišnji odmor najmanji od 18 dana za početnika do 35 dana za radnike sa većim stazom.
  Ljudi moraju imati i bolovanje i žene porodiljno,dječiji, plaćenu putarinu i obrok i plaću adekvatnu jer ste obogatili na njihovu radu i muci
  A onaj ko neće poštivati radnika kako je po redu i zakonu, stiće ga suze radnika i njegove obitelji koji ne mogu sa plaćom doći na posao i pojesti sendvić a kako prehraniti obitelj i preživjeti uopće a rade preko 200 sati tjedno za tako malu plaću i pet dana godišnjeg odmora za cijelu godinu????

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.