Tri naselja kod Ljubuškog dobila vodu

Zahvaljujući završetku prve faze radova na vodovodu Studenci – Ligat – Trseljevina, ovih dana 40-ak kućanstava dobilo je mogućnost priključka na pitku vodu.

Kako su naveli iz JP Parkovi d.o.o. Ljubuški, završena je prva faza postavljanja glavnog transportnog cjevovoda za opskrbu pitkom vodom naselja Studenci, Ligat i Trseljevina. Položene su cijevi od regionalne ceste R-423a (Ljubuški – Metković) na Žabaru, preko Staja do “Bandurića”, odnosno do izlaza na magistralnu cestu M-6 (Ljubuški – Čapljina) te od Staja prema lokaciji Kravica. Riječ je o cjevovodu dugom 7 km.

Važnost završetka ove faze radova ogleda se i u činjenici da je pitka voda došla do objekata koji se nalaze u jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija Hercegovine – vodopadu Kravica, što će uvelike olakšati rad ugostiteljima u idućem razdoblju. Dakle, osim objekata na Kravici, mogućnost priključka na pitku vodu dobilo je i oko 40 kućanstava na Trseljevini koji su godinama bili osuđeni na čatrnje, bunare, bušotine, hidrofore i crpke kako bi imali vodu.

Svi oni koji se nalaze u zoni završenih radova, a žele aktivirati priključke na gradski vodovod, mogu to učiniti dolaskom u JP Parkovi d.o.o. Ljubuški, gdje će dobiti sve potrebne informacije. Inače, ukupna vrijednost radova prve faze je 514.720,18 KM plus PDV. Izvođač radova je ECCON – Inžinjering iz Čapljine, dok su investitori Grad Ljubuški, JP Parkovi Ljubuški i Ministarstvo gospodarstva ŽZH te Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Usporedno s radovima na prvoj fazi izgradnje ovog za Ljubuški iznimno važnog projekta, krenulo se s pripremama druge faze. Naime, kako navode iz JP-a Parkovi, trenutačno se radi projekt i priprema dokumentacija za ishođenje potrebnih dozvola koje prethode početku radova. Završetkom druge faze postavljanja cjevovoda Studenci – Ligat – Trseljevina pitka voda trebala bi stići do oko 250 kućanstava u naseljima Studenci i Ligat.

Procijenjena vrijednost radova na ovom dijelu kreće se oko 800.000 KM, no važno je naglasiti kako će iznos u konačnici ovisiti o kretanju cijena građevinskog materijala na tržištu. Riječ je o izgradnji 7 km cjevovodne mreže uz magistralnu cestu te 10 km sekundarne mreže. Radovi na drugoj fazi trebali bi početi za nekoliko mjeseci, odnosno odmah po ishođenju potrebnih dozvola, piše Večernji list.

Završetkom obiju faza projekta izgradnje cjevovoda Studenci – Ligat – Trseljevina pitka voda stići će do oko 1.200 stanovnika te će još samo dva seoska naselja na području Ljubuškog ostati bez priključka na gradski vodovod. No, ne zadugo. Naime, u fazi je izrada projektne dokumentacije za Stubicu i Zviriće.

(www.jabuka.tv | Foto: Ilustracija)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.