Tri najzanimljivije novosti koje donosi iOS 14 – Jabuka.tv

Tri najzanimljivije novosti koje donosi iOS 14

Svi vlasnici iPhonea mlađih od pet godina ove se jeseni imaju čemu radovati. Nakon dugog vremena iOS će dobiti nadogradnju s kojom će izgledati značajno drugačije, a bit će moguće i – prvi puta ikada – uvelike utjecati na to kako izgleda početni zaslon mobitela.

Dodatak widgeta koji će moći mijenjati veličinu i položaj nešto je što na Androidu i jailbreakanim iOS-ima postoji već godinama, a Apple je tek sada odlučio i službeno uvesti podršku za njih. No, ovaj dodatak nije jedini koji će razveseliti korisnika iPhonea jednom kada preuzmu iOS 14.

Bug.hr donosi tri detalja o kojima nije bilo previše riječi, a svi koji su isprobali beta verziju odmah su ih primijetili.

“Tapšanje po leđima”

iPhone će od inačice iOS-a 14 biti moguće lupnuti prstom po stražnjoj strani, uređaj će takav dodir prepoznati (dvostruko ili trostruko “tapšanje”), a u iOS-u će se tim akcijama moći pridružiti naredba po izboru: pokretanje aplikacija, hvatanje screenshota, ili odrađivanje bilo kakvog drugog niza naredbi koje ste prije toga definirali unutar aplikacije Shortcuts.

Opcija će biti dostupna unutar izbornika Settings > Accessibility > Back Tap.

YouTube u pozadini

Omogućavanje picture in picture načina rada za aplikacije može se hakirati i tako da se ostvari nemoguće – puštanje glazbe s YouTubea u pozadini, čak i dok je ekran iPhona zaključan. YouTube je reprodukciju glazbe u pozadini do sada dozvoljavao samo pretplatnicima na svoj Premium servis, no izmjenama u iOS-u 14 ona će biti dostupna i običnim smrtnicima.

Sve što će trebati učiniti jest pokrenuti YouTube u Safariju, prebaciti ga u PiP, tj. izdvojiti ga u plutajući prozor, i potom maknuti s ekrana, kao što vidimo u priloženom tvitu, piše Bug.hr.

Prepoznavanje zvukova

Spojili ste na iPhone slušalice, pojačali glazbu i više ne čujete bitne događaje iz okoline kao što su zvono na vratima, sirene automobila, curenje vode, plač djeteta i glasanje kućnih ljubimaca?

iPhone će s novim iOS-om i tu biti od pomoći. Opcija je izvorno namijenjena osobama oštećena sluha, no bit će korisna i svima ostalima. Jednom kada uređaj čuje kakav glasan zvuk i prepozna ga kao bitan, obavijestit će vas o tome posebnom notifikacijom – i možda vam spasiti život, zdravlje, dijete ili stan.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.