Trgovački centri već su puni: Hercegovci za Božić neće štedjeti

Zapaljene su već dvije svijeće na adventskom vijencu, a za dva dana zapalit će se i treća. Kršćani se pripremaju za dolazak Božića. Za blagdanski ugođaj već su se pobrinuli gradovi čije su ulice preplavili ukrasi, doduše nešto skromniji nego do sada. Ali Božić će se kao i prošlih godina proslaviti uz obilje darova i bogatu trpezu. Iz godine u godinu je sve manje božićnih ukrasa, kako po ulicama gradova, tako i po kućama. Samo je petardi više. Unatoč upozorenjima i policije i Crkve kako pucnjava ne spada u kršćanske običaje, oni najmlađi nikako da shvate kako je vrijeme da pucnjava zauvijek prestane.

Mjesec potrošnje

Prosinac je ujedno i mjesec u kojemu se najviše troši. Izlozi trgovina, police, sve je već spremno za mjesec kada će kršćani, već tradicionalno, najviše potrošiti. Kao da su sutra božićni blagdani, police trgovina spremne su za skromne, ali i za najzahtjevnije kupce. Mnogi su već krenuli u kupnju. Trgovački centri već su puni, a sudeći prema dosadašnjem ponašanju, većina građana, unatoč krizi, neće pretjerano štedjeti. Blagdani su, kažu, ipak blagdani. Da prosinac stiže, ne vidi se samo u trgovačkim centrima. Mirisi i okusi zime, ali i ostalih delicija, već se šire. Blagdanski ugođaj, čini se, jači je i od minusa na računu.

– Za Božić mora biti svega, i to u izobilju, a sutra šta bude. Na našem stolu će biti kolača, pršuta, sira, mesa i svega što moji ukućani vole. U posljednje vrijeme pečemo svinjetinu ili janjetinu, to nam je nekako najzgodnije, može se jesti i hladno, ali i čekati nekoliko dana. “Jedno sam vrijeme pekla puricu, dica su htjela probati jelo koje tradicionalno pripremaju oni sa Zapada. Međutim, nije nas se to nešto dojmilo. Lipa naša janjetina”, kaže žena koja s punim kolicima čeka red na blagajni da plati račun.

Kupila je sitnice, kako nam je rekla. Sasvim sigurno je kako će ljudi kupiti količinski manje, ali će platiti jednako ili više jer su cijene rasle. Većina građana će i za ovaj Božić potrošiti prosječnu plaću. Neki će potrošiti dvije-tri tisuće maraka, tolika im je plaća, a nekima je prosječna plaća 314 KM, toliko će i potrošiti. Tu su i kartice, pa i one se peglaju.

Prosincu se vesele svi, pa i trgovci i bankari. Veliki broj potrošačkih kartica će se za blagdan zacrveniti, što nekima donosi veliku zaradu. Koliko će svako kućanstvo potrošiti za božićne blagdane, teško je predvidjeti, ni oni sami ne mogu znati. Jedno je sigurno, ničega za Božić neće nedostajati.

(Večernji list)


Nema komentara

 • I to je samo jedna košulja , a šta još treba ?
  O tome ni riječi.
  Doduše ja nemam nikakvu mogućnost da bilo što kupim sebi ili djeci , jer sve što dobijem potrošim za kućne potrepštine…
  To nema kraja. Božić ?
  Za mene Božić predstavlja puno srce i mir svugdje oko mene.
  Pun stol je uzalud ako si praznog srca ! !
  To nisu floskule nego sve doživljavam upravo tako…

 • Ne lažite komunistička a sada hdz kopiladi koji je to centar u Širokom pun kupaca Obiđem naj veče trgovačke objekte i u njima imate po par kupaca koji kupuju najosnovnije životne namirnice Spravom naš gradonačelnik dobije nagradu naj menadžera jer se pod njegovom vladavinom uništilo što se moglo Dobar dio stanovnika Općine nema ni za najosnovnije životne namirnice OVDJE IZUZIM TKZ RADNIKE PRI DRŽAVI I ČLANOVE VLADAJUĆE STRANKE

 • Dosada su u našoj Općini BISERI bili da moraš znati kad će te zaboliti da se NAJAVIŠ U TKZ DOM ZDRAVLJA i POSKUPLJENJE PAUŠALA U VODOVODU ZA STO POSTO a sada je stigao još noviji i NIGDJE U NORMALNOM SVITU otiđite na PECARU KOD NOVE ŠKOLSKE ZGRADE I VIDITE GDJE SU TKZ STRUČNJACI STAVILI SAOBRAČAJNI ZNAK ako još negdje tako netko pronađe predlaže se na NOBELOVU NAGRADU

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.