Treća večer: MFF prošetao kroz “Puteve duhana”

Onda smo viđali jad, a viđamo ga i danas, kaže jedan od onih koji su utirali put iz dokumentarca “Putevi duhana” redatelja Mirka Pivčevića koji je prikazan u Off-programu Mediteran Film Festivala.

U svemu je bilo muke, kao i danas. Bilo je i druge muke, koja se i ne vidi u filmu, kažu akteri ovog dokumentarca.

Pivčević je rekao da su pokušali prikazati kako su naši ljudi preživljavali proizvodeći i prodajući duhan.

Planine, doline, jezera i putevi srednje Bosne i Hercegovine na kojima se ovaj dokumentarac događa su toliko surove i lijepe da su u startu već odlična inspiracija za snimanje, rekao je novinarima Pivčević istaknuvši kako iznimno cijeni rad Josipa Mlakića, scenarista ovog filma naglašavajući kako je užitak surađivati s njim.

Film ”Putevi duhana” rađen je u koprodukciji produkcijskih kuća Scena, Olimp i Kadar.

Film govori o duvandžijama, krijumčarima duhana iz Hercegovine i Središnje Bosne. Osim izjava preživjelih svjedoka film sadrži i igrane scene snimljene na Raduši, Vranu, Čvrsnici i Makljenu.

Uz Pivčevićev film, u sklopu programa “Domaći autori” prikazan je i film Nevia Marasovića “Comic Sans”, koji govori o odnosu oca i sina. Glavni lik ne može se pohvaliti ni odnosom sa svojim bivšim djevojkama, a iznenadno putovanje na otok prisilit će oca i sina da, kroz humorne i dramatične situacije, preispitaju svoj odnos.

Zbog kiše, program u konkurenciji predviđen za petak, bit će prikazan u subotu u 13 sati u Gradskoj knjižnici, a zbog velikog zanimanja publike film “Sestre” redatelja Zdenka Jurilja bit će prikazan u 16 sati u Kinu Borak.

U programu u konkurenciji prikazat će se dokumentarci iz Izraela, ”Nevjerojatni dućan” redatelja Tomera Lahmya, Alona Markovitza i Avnera Azulaya te ”Njenim stopama” redatelja Rana Abu Fraiha.

Trećeg dana Mediteran Film Festivala počeo je programom MFF Fora u kojem je prikazana magična avanturistička komedija ”Coco i velika tajna”, koja je oborila sve rekorde gledanosti u Meksiku. U život Sjeverne Koreje zavirili smo kroz film ”90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića te u dokumentarac ”Druga strana svega” Mile Turajlić.

Posjetitelji festivala na filmskom trgu u središtu Širokog Brijega uživali su uz zvuke benda Zizili.

U konkurenciji MFF, koji će trajat do 25. kolovoza, deset dugometražnih dokumentaraca bori za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s” a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova se natječe za MFF Projektor ”Best Short”.

Najbolji film birat će i publika online glasovanjem a taj film čeka nagrada MFF projektor ”AudienceAward”.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Više informacija o 19. Izdanju Mediteran Film Festivala potražite na web stranicama festivala te na Instagram i Facebook profilima.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.