Trebaju li katolici izbjegavati meso ako je Blagovijest petkom?

Kao što nam je poznato, korizma je pokorničko vrijeme u životu Katoličke Crkve u kojem se kroz odricanja pripremamo za proslavu Uskrsa.

Katolici su u korizmene petke, kao i ostale petke u godini, dužni uzdržavati se od jedenja mesa, s time da valja pripomenuti kako “biskupska konferencija može pobliže odrediti obdržavanje posta i nemrsa, a isto tako zamijeniti ih, u cijelosti ili djelomično, drugim oblicima pokore, osobito djelima dobrotvornosti i vježbama pobožnosti” (Kan. 1253).

Ipak, što se dogodi kada se korizmeni petak poklopi s nekom velikom proslavom u crkvenoj godini, kao što je Blagovijest (Navještenje Gospodinovo) koja će biti ovog petka?

Uzdržavanje od mesne ili druge hrane, prema propisima biskupske konferencije, neka se obdržava svakog petka u godini, osim ako se podudaraju s nekim danom ubrojenim među svetkovine, stoji u Zakoniku kanonskog prava (Kan. 1251).

Svetkovine su najznačajniji dani kojima se slavi neko posebno Božje djelo spasenja; one su prvi stupanj liturgijskih slavlja, ispred blagdana i spomendana, a među njih se ubraja i Blagovijest.

Prema tome, biskupi ne moraju dati nikakvo posebno odobrenje kada Blagovijest padne na petak, budući da već postoji pisano pravilo da se nemrs ne odnosi na svetkovine, piše Bitno.net.

Donosimo vam popis i ostalih svetkovina Katoličke Crkve: Uskrs, Božić, Bogojavljenje (Tri kralja), Uzašašće, Duhovi, dani vazmene osmine, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Srce Isusovo, Krist Kralj, Sveti Josip, Bezgrešno Začeće B. D. Marije; Velika Gospa, Svi sveti, Sv. Petar i Pavao, Rođenje Ivana Krstitelja, vlastite svetkovine – svetkovina glavnog zaštitnika mjesta ili grada (slavlje obvezujuće i za redovničke zajednice); svetkovina posvete i godišnjice posvete vlastite crkve; svetkovina naslovnika vlastite crkve i svetkovina naslovnika, utemeljitelja ili glavnog zaštitnika reda ili kongregacije.

Što se slavi na Blagovijest?

Blagovijest ili Navještenje Gospodinovo (lat. Annuntiatio) kršćanska je svetkovina u spomen na događaj kad je arkanđeo Gabrijel navijestio Blaženoj Djevici Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetom.

Blagovijest se slavi 25. ožujka, 9 mjeseci prije Božića. Riječ je staroslavenskog porijekla i znači dobra, lijepa vijest. Prema Bibliji arkanđeo Gabrijel navijestio je Mariji da će začeti Sina Božjega po Duhu Svetome. Dogodilo se to u Nazaretu, u vrijeme kada je Marija bila zaručena s Josipom, ali još nisu zajedno živjeli.

Arkanđeo joj se na početku obratio riječima: “Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom”, što je postalo početak molitve “Zdravo Marijo”. Marija je prihvatila Božji naum riječima: “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!” Arkanđeo je tada otišao.

Ovo Kristovo utjelovljenje događaj je spasenja. Sin Božji utjelovio se da postane Spasitelj, da izvrši djelo spasenja.

Blagovijest se slavi u korizmi, čime se naglašava radost zbog začeća djeteta, ali i žalost zbog muke koja ga čeka.

U Nazaretu se nalazi Bazilika Navještenja Gospodinova. Prema predaji, Marijina kuća, gdje se dogodilo navještenje, nalazila se u Nazaretu do kraja 13. stoljeća. Tada joj je prijetilo rušenje pa su je anđeli prenijeli na Trsat u Hrvatsku. Na Trsatu je bila od 10. svibnja 1291. do 10. prosinca 1294. Tada su je anđeli, odnijeli u Loreto u Italiju, gdje je i danas. Za utjehu, papa Urban V. 1367. godine šalje na Trsat čudotvornu sliku Majke Božje imena “Majka milosti”. Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist.

(www.jabuia.tv)

8 komentara

  • Ja sam polako prešao vegeterijansku ishranu, što sam to mogao drugo napraviti. Kao vegeterijanac sam olakšao svoj troškovnik budući da sam uzgojio mnogo povrća i zelja u svome stakleniku. Nisam sam se nadao da ću preći na vegeterijansku ishranu ali sila me je natjerala. Koliko košta jedna kila nekog mesa a da ne govorim o (ne)kvaliteti i kontroli. Ako ovako cijene nastave sa divljanjem, možda pređem i u udrugu zelenih te priuštim sebi neki skromi bicikl da mogu lakše doći na posao. Nije mi jasno samo kako moj poslodavac uštedi i kupi novi automobil a svaki dan ima tolike gubitke i mi radnici smo tako loši, da ga nikada nismo uspjeli zadovoljiti.

  • Ja odo u Indiju cuo sam da tamo ima neki ljudi gledaju u sunce po cile dane.Nista nit jedi nit piju citav zivot.To ce nam jedini spas bit uskoro ako se ovako nastavi.

  • Katolička crkva propisuje samo 4 “prava” blagdana godišnje, a to su Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi sveti +
    naravno sve nedjelje. Sve ostalo se može slaviti i lijepo je, ali nisu zapovjedni blagdani.

  • Zato oni koji nemaju za meso, uredno provode na internetu pola dana, uredno sjede na kavama, puše po 200 KM, geliraju nokte, kupuju prevelike količine odjeće i obuće a samo vam meso problem. Kupi svinju i kojoši pa drži. Podcjenjujete seljake, htjeli bi piletinu po 7 KM, svinjetinu po 4KM, ne ide nešto.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.