Trčanjem do dužega i zdravijega života

Već je napravljeno jako mnogo istraživanja o tome koliko je trčanje dobro za naše zdravlje. U novoj studiji znanstvenici su došli do spoznaje kako jedan sat trčanja produljuje život za sedam sati, bez obzira na brzinu trčanja i prijeđene kilometre, prenosi Geek.hr.

Studiju su proveli znanstvenici s Iowa State University. Oni su vršili analizu podataka mnogih studija koje su se bavile vezom između tjelovježbe i mortaliteta. Bez obzira na brzinu ili kilometražu, smanjivao se rizik od prerane smrti kod osoba koje su se bavile trčanjem. Ova saznanja su vrijedila i u slučaju ako su te osobe prekomjerno pušile, pile ili su patile od određenih zdravstvenih tegoba kao što je npr. pretilost.

Jedan od autora studije, profesor kineziologije dr. Duch-chul Lee je rekao da su nakon ove studije postavili pitanje imaju li i druge aktivnosti (kao što je primjerice hodanje) toliko dobrobiti za zdravlje. Trkači na duge staze su se također pitali može li njihov način trčanja dovesti do preuranjene smrti zbog iscrpljenosti organizma.

Nakon analize podataka, znanstvenici su otkrili da svaki dodatni sat trčanja dodaje sate života. Također su došli do spoznaje da, ako bi se osoba koja se prije nije bavila trčanjem to počela činiti, bi se smrtnost smanjila za 16 posto, a mogućnost srčanih udara za 25 posto. Poboljšanja zdravstvenoga stanja posebno su bila vidljiva kod onih koji su trčali oko četiri sata tjedno.

I drugi oblici tjelovježbe su se pokazali dobrima za zdravlje. Tako hodanje i vožnja bicikla mogu smanjiti rizik od prerane smrti za 12 posto. Znanstvenici još ne mogu sa sigurnošću reći zbog čega je trčanje dobro za produljenje života.

Dr. Lee smatra da se sportom možemo boriti protiv uobičajenih rizičnih čimbenika za preuranjenu smrt, kao što su visoki krvni tlak i masnoća u tijelu, posebno ona koja se nakuplja u području trbuha.

Međutim, znanstvenici naglašavaju da nećemo postati besmrtni ako trčimo te da nam trčanje ne može donijeti više od tri dodatne godine života.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.