Tražite račun jer na taj način pomažete sebi i državi

Iako se Zakon o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH počeo primjenjivati 1. siječnja 2010. godine, još uvijek svi porezni obveznici nemaju fiskalne blagajne, a i dio onih koji imaju ne evidentiraju promet u skladu s njim.

Dokazano je to tijekom 11 dana akcije pojačanog inspekcijskog nadzora, koju provodi Porezna uprava FBiH prema preporuci Premijera FBiH. U 957 kontrola tijekom i nakon radnog vremena te u dane vikenda, utvrđeno je da 67 posto poreznih obveznika ne poštuje zakon. Izdana su 652 prekršajna naloga s visinom novčanih kazni u iznosu od 1.091.340 maraka. Akcija će trajati do 30. travnja tijekom koje će 24 sata dnevno 50 inspektora vršiti kontrolu.

“Cilj je da bude što manje kazni, a više onih koji poštuju zakon. Također, proširenjem kampanje na medije želimo stvoriti svijest poreznih obveznika i građana o tome koliko je bitno uzimanje računa tijekom kupovine jer, ukoliko to ne učine, prodavaoci im uredno naplate PDV koji ostaje u njihovim džepovima”, rekao je Midhat Arifović, direktor Porezne uprave FBiH.

Ne prikazuju stvarnu zaradu

Tijekom prethodnog razdoblja, ali i ove akcije, zaključeno je da pojedini gospodarski subjekti prikazuju samo 30 posto od ukupno ostvarenog prihoda. Tako neki objekti koji zarađuju i po 10.000 maraka dnevno prikažu da su ostvarili profit od oko 1.000 maraka.

“Ukoliko ostvarimo veće poštivanje ovog Zakona i porezni obveznici budu uplaćivali onoliko poreza koliko realno naplate omogućit će se punjenja i proračuna FBiH”, dodao je Arifović.

Vlada FBiH i premijer Nermin Nikšić prvi put su pružili službenu podršku ovom projektu.

“Puno je onih koji traže način kako će riješiti rashode u proračunu, a malo je onih koji brinu popraviti prihode. Zato smo dali podršku ovoj akciji koja je već u prvim danima pokazala svoju opravdanost. Akcija je bitna da se uvede red i probudi svijest građana da ih ne bude stid uzeti račun. Pozivam građane da traže račun, jer na taj način pokazuju patriotizam i pripadnost zajednici”, rekao je premijer Nikšić.

Dodao je da neuzimanjem računa pomažemo vlasnicima da povećaju svoju zaradu, što ide i na štetu proračuna FBiH i građana, jer se mnogi financiraju iz tog proračuna.

“Kada kažemo proračun, mnogi odmah misle na Vladu. ali podsjećam vas da su tu i umirovljenici, prosvjetni radnici, medicinski radnici i mnogi drugi”, podsjetio je premijer.

Bez kažnjavanja građana

Na današnjoj konferenciji za novinare je istaknuto kako inspektori neće kažnjavati građane, iako je to predviđeno Zakonom (50 KM ukoliko nemate račun 20 metara u krugu prodajnog objekta), niti male obveznike, već da im je cilj kazniti one velike koji krše Zakon. Smatraju da su kazne propisane Zakonom dovoljno velike jer iznose od 2.500 do 20.000 KM za pravne osobe, od 1.000 do 3.000 za odgovorne osobe i 3.000 do 10.000 za poduzetnike, te da ih nije potrebno povećavati.

Ukoliko se pokaže potreba, što je prema dosadašnjim rezultatima neupitno, akcija će biti produžena.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.