Traži se ukidanje Doma naroda, ušutkivanje Zagreba i Beograda

Skupina autora koju predvodi Daniel Hamilton, a u skupini je i radikalni bošnjački političar Reuf Bajrović, u povodu 25 godina od Daytonskog mirovnog sporazuma objavila je izvješće “Popravljanje Daytona: Novi dogovor za BiH”.

Radi se o dokumentu u kojemu je naveden “copy/paste” sadržaj posljednje programske deklaracije vodećeg bošnjačkog SDA i drugih bošnjačkih stranaka i organizacija, a čiji je jedini cilj potpuna dominacija Bošnjaka kroz tzv. građanski model, a čiji bi pokušaj provedbe posve sigurno doveo do nestabilnosti te vjerojatno i sukoba. Uz to, valjalo bi oslabiti ulogu Doma naroda, ušutkati Zagreb i Beograd…

Ukidanje konstitutivnosti

U pitanju je izvješće koje je napravljeno u okrilju radne skupine za zapadni Balkan uglednog Woodrow Wilson Centra, a među autorima su i jedan od nekada visokih dužnosnika američke administracije Bruce Hitchner, Ed Joseph, Hoyt Yee, dok su pak suradnici i bošnjački propagandisti i manipulatori poput Jasmina Mujanovića, ali i zagovornici probošnjačkog modela dominacije poput Dženete Karabegović ili Majde Ruge te suca Suda za ljudska prava u Strasbourgu Farisa Vehabovića.

U dokumentu se ističe kako je ključno reformirati Dayton provodeći ustavne reforme na temelju presude Europskog suda za ljudska prava, što je sastavni dio stavova svih bošnjačkih stranaka.

Sami EU rekao je da je ustavna promjena preduvjet za napredak prema konačnom pristupanju EU. Vrijeme je da EU i Sjedinjene Države to zajedno ostvare, navodi se u dokumentu.

Pri tome se posebno inzistira na negiranju konstitutivnih naroda, njihovih prava, kao i mehanizama zaštite prava. 
Vrijeme je da se čuje više mladih ljudi, više žena i više pojedinaca koji se ne identificiraju s jednim od ‘konstitutivnih naroda’ te da mogu osmisliti i provesti novu državnu arhitekturu koja više odgovara njihovim potrebama, dodaje se.

U tome zamišljenome setu reformi u ovoj analizi se spominje povratak robusne uloge međunarodne uprave koja bi uključivala nasilne izmjene, smjene dužnosnika, do čak angažiranja posebnih vojnih snaga.


Oni ne bi trebali samo nadgledati sukob, već bi mogli odvratiti policiju i paravojne formacije od suzbijanja građanskog neposluha, kao što se dogodilo u Republici Srpskoj, i provoditi odluke visokog predstavnika, stoji u ovome probošnjačkome pamfletu. Uz to, oni smatraju da je provedba presude Europskog suda za ljudska prava temelj reformi.

Nacionalizam u RH

Visoki predstavnik trebao bi ukloniti dužnosnike koji krše njihovu obvezu provođenja tih presuda, stoji u prijedlogu. Kao da se čitaju prigovori SDA ili njegova desnog krila DF-a, pri tome se očekuje da će EU i SAD ušutkati Beograd i Zagreb, dok se za Hrvatsku navodi da se u njoj budi zloćudni etnonacionalizam.

Kao što ne odgovara SDA i bošnjačkim strankama, traži se ukidanje Mehanizma koordinacije, ali i Doma naroda. Ova skupina autora, čiji je dokument zapravo napisan kako bi probudio strah da bi u BiH moglo doći do nove eskalacije sukoba, zapravo zadire u elemente čije micanje jedino može potpaliti fitilj novih nesporazuma i sukoba, piše Večernji.ba.

(www.jabuka.tv) 


12 komentara

  • Ja stvarno nisam ni VELIKI Hrvat ni VELIKI građanin ove jedne i jadne BiH ali jesam ČOVJEK koji poštiva sve normalne i napredne ljude. Jesam bio i ostajem po nacionalnosti Hrvat (naslijedio od djedova i baka i od roditelja te spram toga nisam ni zaslužan za to što jesam!) ali svrshdno to ne dam nitkome, ali što hoće ovi ljudi male duše i povijesti koju glođu sa one strane koja njima odgovara?!
    Pa Europa neće jednu Tursku da primi jer je muslimanska, a kamoli ovu jadnu malu enklavu koja nije dostojna ni da bude predgrađe jednog velegrada (Tokio trenutno ima 35 miliona stanovnika, a saberite kantone pod SDA doticaja – Tuzla, Zenica, Goražde i Sarajevo, pa to nije ni predgrađe!). Zato, “spustite loptu na zemlju” malograđani, sitne duše,…

  • živcirame to što MZ NEĆE da prizna istinu nego nešto političe ko biva demokratsko a ustvari prave NIŠTA u BiH. A znaju da je Bošnjacima krivo što u BiH postoje više konstutivnih Naroda nego Entiteta, pa im stalno jedan Narod višak a nikako da je Entiteta u BiH manjka. To je razlog sadašnjeg problema u BiH.

  • Balkije bi sve ukinule gdje ne mogu imati većinu. Zašto ne nabave 10 – 15 Sejda Komšića? Govana bi tada bilo dovoljno i za Dom naroda. Samo što oni nisu narod nikako, Oni su crvi i amebe.

  • Bošnjaci ne traže da se ukinu Entiteti u
    BiH niti da se poveća broj Entiteta u BiH, a zahtjevaju da se smanji broj konstutivnih Naroda. ( ako neko ne bira svoje zastupnike, onda nije ni konstutivan).

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.