Trasa kroz Hercegovinu, od Bijače, preko Počitelja, Trebinja, do mora – Jabuka.tv

Trasa kroz Hercegovinu, od Bijače, preko Počitelja, Trebinja, do mora

Autocesta

Jadransko-jonska autocesta u prijedlogu prostornog plana FBiH za razdoblje od 2008. do 2028., koji je usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, obrađena je u poglavlju “Sustav prometa i veza”, potvrđeno je Feni iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U prijedlogu prostornog plana Federacije BiH planirana Jadransko-jonska autocesta, kao međunarodni infrastrukturni objekt, omogućila bi kvalitetniju vezu sedam država Jadransko-jonske inicijative (Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke). Susjedne države su definirale trasu te autoceste koja je kroz Hrvatsku većim dijelom i izgrađena.

Na razini državnih ministarstava BiH i Crne Gore dogovoreno je da, imajući u vidu veliki strateški značaj tog projekta, što prije bude usklađena dinamika i da se intenzivira realizacija. Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja navode da je mogući koridorski pravac Jadransko-jonske autoceste na teritoriju FBiH razmatran u okviru “Prostorno-prometne studije cestovne mreže Hercegovačko-neretvanske županije” iz 2006. Od granice s RH, Bijača – Zvirovići, do čvorišta Počitelj, planirana trasa se poklapa s trasom autoceste na koridoru Vc, a dionica autoceste Bijača – Zvirovići je izgrađena i u upotrebi.

U nastavku, planirana trasa se pruža pravcem Hutovo – Zavala – Trebinje, prolazeći sjeverno od Parka prirode “Hutovo blato”. Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja ističu da bi Jadransko-jonskim koridorom bio pojačan geoprometni značaj krajnjeg juga Federacije Bosne i Hercegovine i izlaza na more, što bi pospješilo njegov razvoj, posebice Mostara kao značajnog regionalnog središta.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.