Tradicionalni festival japanske trešnje iduće godine u Mostaru

Grad Mostar posjetili su predstavnici japanske NVO organizacije IPIL IPIL no KAI s kojom suradnja traje već više od 17 godina.

U izaslanstvu japanske organizacije bili su predsjednica Toshiko Ito, kao i stručnjak iz oblasti pejzažne arhitekture i uzgoja japanske trešnje Sakura, Sakai Suzuki.

Posjetom se želi dodatno unaprijediti i intenzivirati suradnja između organizacije i Grada Mostara. Dogovorena je organizacija tradicionalnog festivala Japanske trešnje “Hanami” koji će se održati od veljače do ožujka 2024. godine.

Organizacija festivala je planirana 2020. godine, ali je isti otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Grad Mostar

Predstavnici japanske NVO organizacije IPIL IPIL no KAI zajedno s višim stručnim suradnikom za održavanje javnih zelenih površina Grada Mostara Bojanom Spasojevićem izvršili su pregled stabala japanske trešnje u parku “Zrinjevac”, a izvršena je i sadnja tri nova stabla japanske trešnje sorte Royal Burgundy, tri stabla će se uskoro posaditi i u Parku Sjeverni Logor.

Dogovorena je suradnja na daljnjem povećanju broja stabala japanske trešnje i na projektu formiranja tematskog parka sa japanskim trešnjama.

Nakon razgovora u Gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Mostara dr. Mario Kordićem predstavnici japanske NVO organizacije posjetili su izvorište rijeke Radobolje. U Centru za maslinarstvo na Buni, Sakai Suzuki je pregledao nove mlade sadnice japanskih trešanja koje će se u budućnosti saditi na širem gradskom području.

U Gradu Mostaru sada ima 11 kultivira japanske trešnje i oko 100 stabala, a uskoro se planira nova sadnja kultivira kao što su Amanogawa, Shirofugen i Fugenzo, priopćeno je na službenoj stranici grada Mostara.

(www.jabuka.tv | Foto: Grad Mostar)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.