Toyota konačno predstavila najvažniji novi model za europsko tržište

U klasi malih SUV-ova na europskom tržištu trenutno ima više od 20 modela, a njima se sada priključila i Toyota novim Yarisom Cross.

Koliko je on važan za Toyotu pokazuje i podatak da bi zajedno s klasičnim Yarisom Cross trebao činiti čak trećinu ukupne prodaje ove japanske marke u Europi. No suprotno onome što ime Yaris Cross sugerira nije riječ o nekoj crossover verziji Yarisa već o potpuno novom i samostalnom modelu koji je jedan od najozbiljnijih predstavnika u klasi.

Za razliku od mnogih drugih modela Toyote, Yaris Cross je razvijen i namijenjen prvenstveno za Europu, a i proizvodit će se na starom kontinentu, preciznije u tvornici TMMF u Francuskoj. Nastao je na potpuno novoj platformi, nudi novi hibridni pogonski sklop i još mnogo drugih noviteta. Premijera ovog automobila trebala je biti održana na salonu u Ženevi prošlog mjeseca, no zbog korona krize pomaknuta je na travanj i održana u digitalnom obliku.

Vanjski dizajn Yarisa Crossa je prilično robustan, agresivan i atraktivan, dok je unutrašnjost jednostavna bez previše dizajnerskih eksperimenata. Svojim dimenzijama je na razini prosjeka klase malih SUV-ova, piše 24sata.hr. U dužinu mjeri 418 cm, širok je 177, a visok 156 cm. Unutrašnjost je dovoljno prostrana za obiteljske potrebe, a isto vrijedi i za prtljažnik koji ima podesivu podnicu i 390 litara zapremine.

Za novi Yaris Cross Toyota je razvila novi hibridni pogonski sustav. On se sastoji od 1,5-litrenog benzinskog motora s tri cilindra i električnog motora te razvija 116 KS. Kao jedan od rijetkih automobila u klasi Yaris Cross nudi i pogon na sve kotače i to u kombinaciji s hibridnim pogonom što je jedinstveno u klasi.

Iako je automobil predstavljen prodaja Yarisa Crossa na europskom tržištu neće uslijediti tako skoro. Toyota namjerava proizvoditi 150.000 automobila godišnje, no prodaja bi trebala početi tek iduće godine, a do onda konkurencija možda postane još brojnija. Više detalja o Yarisu Crossu, pa i njegovu cijenu saznat ćemo kasnije ove godine.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.