Toše bi danas proslavio 31. rođendan

Toše Proeski je rođen 25. siječnja 1981. godine u Kruševu u Makedoniji. Bio je vrlo talentiran glazbenik i jedan od rijetkih koji je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Skopju.

Ovaj mladi glazbenik je život izgubio u prometnoj nesreći na autocesti Zagreb – Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Prema službenom policijskom izvješću, vozač Georgij Georgijavski zaspao je za volanom i udario u teretni kamion. Zračni jastuci nisu se aktivirali, a zaštitni pojas, nažalost, nije pomogao pjevaču, koji je preminuo zbog ozljeda vratne kralježnice. Georgijevski i menadžerica Ljiljana Petrović u nesreći su bili teže ozljeđeni. Bila je to tragedija koja je pogodila cijelu Makedoniju, kao i njegove obožavatelje diljem svijeta.

Toše je izgubio život prije nego što je uspio diplomirati na Muzičkoj akademiji u Skopju, gdje su ga od kraja školovanja dijelila samo dva ispita. Prema izjavama njegovih prijatelja, posebno ga je veselio diplomski rad – cjelovečernji klasični koncert. Glazbenim tajnama ga je za tu priliku podučavao William Rey u New Yorku, koji je svojedobno bio učitelj i Lucianu Pavarottiju.

Da je Proeski za makedonsku kulturu značio mnogo, dokazale su i suze predsjednika i premijera, u Skoplju je na dan pogibije odgođen rad parlamenta, a dan 17. listopada proglašen je nacionalnim Danom žalosti.

Toše je hrvatsko tržište osvojio hitovima ‘Srce nije kamen’ i ‘Igra bez granica’, a kobna nesreća zaustavila ga je na putu da postane i najveći ljubimac hrvatske publike, koja je s nestrpljenjem očekivala njegov prvi ovdašnji samostalni koncert. To je, nažalost, za njegove fanove ostala neostvarena želja. Malu utjehu pružio im je album ‘The Hardest Thing’, objavljen dvije godine nakon Tošine pogibije.

Prije pola godine posthumno je objavljen i album naziva ‘S ljubavlju Toše’. Radi se o albumu koji je nastao tako što su prikupljene snimke iz Tošinog kućnog studija i s raznih turneja na kojima izvodi svjetske hitove.

Obožavatelji ga se i danas rado prisjećaju, a Spomen kuća Toše Proeskog proglašena je najljepšom građevinom 2011. godine.

Povodom njegova rođendana, prije četiri dana je održan koncert ‘Njegove arije – Volim Vas sve’, u dvorani Makedonske opere i baleta u Skopju.

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.