Torcida, Hajduk i Dinamo se oglasili o neredima: Dosta je

Dinamo, Hajduk i Torcida oglasili su se o neredima koji su se dogodili nakon utakmice u subotu navečer na autocesti Zagreb-Karlovac.

Priopćenje Torcide Split prenosimo u cijelosti:

Klub navijača Hajduka “Torcida Split” od institucija hrvatske države zahtijeva da pomno istraže i sankcioniraju cijeli niz nezakonitih, nehumanih i netaktičnih postupaka vodstva Građanskog nogometnog kluba Dinamo i pripadnika hrvatske policije, koji su doveli do incidenta u kojemu je – po prvi put u povijesti – više građana ozlijeđeno hicima iz vatrenog oružja.

Upozoravamo da se u ovom slučaju radi o eskalaciji višegodišnjeg nasilja i torture kojima su navijači izloženi dugi niz godina, vrlo često zahvaljujući sprezi korumpiranih pripadnika ili suradnika osuđene zločinačke organizacije u nogometu i njima bliskih kadrova iz policijskih struktura, kao i osoba iz ovog sustava koje im barem nesvjesno asistiraju.

Klub navijača Hajduka “Torcida Split” ovom prilikom podsjeća da je:

 • hrvatska policija dužna osiguravati nogometne utakmice, a ne “asistirati njihovim organizatorima” u provođenju nezakonitih, samovoljnih i apsurdnih ograničenja prilikom ulaska navijača na stadion
 • hrvatska policija dužna nadgledati provođenje zakona koji, između ostalog, organizatorima utakmica propisuje obavezu da osiguraju normalan dolazak navijača na stadion na vrijeme
 • hrvatska policija dužna osigurati slobodu kretanja i slobodu izražavanja mišljenja hrvatskih građana, kao i njihovog dostojanstva, a ne zatirati ih vlastitim postupcima. Hrana i voda te obavljanje osnovnih fizioloških potreba su minimum i bazične ljudske potrebe, osim ako hrvatska policija ne smatra da navijači iz nekog razloga nemaju prava ni na to.
 • hrvatska policija dužna štititi građane Hrvatske, a ne pucati u njih, mlatiti sve što pokazuje znakove života, neselektivno maltretirati suzavcem, cipelariti vezane ljude i pendrecima uništavati njihova vozila.

Dužna je i plaćena ponašati se po zakonu, a ne poput bande. Umjesto toga zajedničkim djelovanjem Policijske uprave zagrebačke i uprave Dinama jučer smo spriječeni u dolasku na utakmicu.

Apsurdno je uopće komentirati zahtjeve uprave Dinama oko unosa transparenata na južnu tribinu maksimirskog stadiona, ali zbog javnosti ćemo iznijeti samo neke od njihovih bisera. Primjerice, uprava Dinama je tražila da svi transparenti čije su dimenzije veće od 100×200 cm, osim što su morali biti prijavljeni 48 sati prije odigravanja utakmice, morali su biti uneseni na stadion prije nego što se on službeno otvori i morali su biti postavljeni na tribini (gdje bi ih valjda maksimirski redari trebali čuvati, dok mi ne uđemo na stadion, tamo negdje krajem prvog poluvremena).

Veliki neredi na A1: Torcida napala policiju, veliki broj ozlijeđenih

Nadalje, iako PU Zagrebačka pere ruke od odgovornosti u ovom slučaju, vrijeme dolaska na stadion Maksimir isključivo ovisi o procjeni i postupanju policije koja osigurava trasu kojom se gostujući navijači prevoze do stadiona te ona odlučuje kada će ta kolona navijača krenuti pod policijskom pratnjom s naplatnih kućica na Lučkom. Ne ovisi o Torcidi kada će doći na gostujuću tribinu maksimirskog stadiona, već o policiji. Svojim postupanjem PU zagrebačka je samo dala razlog upravi Dinama da ima opravdanje zašto nam zabranjuje unos transparenata i drugih navijačkih rekvizita na stadion, postupajući u ovom slučaju kao produžena ruka uprave Dinama, a s obzirom da je uprava Dinama kontrolirana iz Međugorja, jasno je u kojem ritmu pleše PU zagrebačka. Uostalom, jednak scenarij vidjeli smo godinama ranije, kada je isti klub kreirao nezakonite i potpuno neosnovane “crne liste” navijača kojima je priječio pristup stadionu, u čemu su im također asistirali policajci na službenom i neslužbenom platnom spisku Zdravka Mamića.

Nakon odbijanja ulaska na stadion u njihovom ritmu i po njihovim pravilima, svaki ulaz na benzinsku stanicu na autoputu je bio zapriječen od strane policije. Nitko iz policije nije smatrao potrebnim dati informaciju kada će nam dopustiti da stanemo na neku benzinsku crpku ili odmorište. Iako je cijeli dan po priznanju same policije protekao korektno i bez incidenata, umjesto razgovora s navijačima policija je izabrala zabrane, a vodu, hranu i piće za njih više od tisuću i pol predvidjela po dolasku u Split, valjda. Kao da nije dovoljno da su ih prethodno dulje od pet sati držali gladnima, žednima i bez osnovnih ljudskih i higijenskih uvjeta.

Na opravdani revolt reagirali su nasiljem i upotrebom vatrenog oružja, i to na način o kojem su se nadležne institucije dužne oglasiti. Nasumično pucanje i ispaljivanje više desetaka metaka u masu, u hrvatske građane kojima su prethodno uskratili osnovna ljudska prava i dostojanstvo, dosad je nezabilježen primjer zloupotrebe policijskog sustava i vrhunac represije kojoj su navijači Hajduka podvrgnuti već godinama.

Dosad smo naivno vjerovali da nas barem ne žele i fizički likvidirati. Neuvjerljiva i bizarna objašnjenja o navijačima koji su iz čista mira izvršili desant na benzinsku crpku i mecima koji su se, eto, “odbijali o pod” valjda dovoljno govore sama za sebe. Treba tek iznova preslušati izmotavanja i bijedne pokušaje kamufliranja na danas održanoj policijskoj konferenciji za novinare. I čuti notornu laž čak i kada se radi o osnovnim, lako provjerljivim podacima.

Nitko od ustrijeljenih građana nije ranjen na famoznoj benzinskoj crpki, nego među kolonom auta zaustavljenih na autocesti. Treba kazati da se ni nakon smirivanja situacije tretman navijača nimalo nije promijenio, dapače: s dolaskom policijskog pojačanja započinje neselektivno i nasumično udaranje navijača i svih građana koji su se zatekli u blizini, njihovo izvlačenje iz vozila na kišu i bacanje na pod, cipelarenje zavezanih ljudi, bezrazložno uništavanje vozila, teror suzavcem i masovna, neosnovana privođenja. Deseci posve nedužnih građana ozlijeđeni u ovoj bahatoj demonstraciji sile, puno je slomljenih ruku, nogu i glava, a malo tko se usudio čak i prijaviti ranjavanje. Kome, uostalom? I što bi dobio osim privođenja i prijave, možda obećanje da će im policija oprostiti zato što ih je tukla?

O svemu tome ne postoje službeni izvještaji, snimke niti svjedoci, niti smo čuli objašnjenje policijskih šefova, niti – poučeni dosadašnjim iskustvima – očekujemo istraživanje i sankcioniranje odgovornih za grubo prekoračenje ovlasti policijskih službenika.

No Klub navijača Hajduka ‘Torcida Split’ nikada se neće pomiriti s pokušajem ograničavanja ljudskih prava svojih pripadnika, navijača Hajduka i svih građana Hrvatske. Svaki udarac nas jača!, zaključili su u svom priopćenju.

Pogledajte što se sve događalo između navijača i policije na autocesti A1

Potom se oglasio i Hajduk:

HNK Hajduk osuđuje svako nasilje. Nakon nemilih sinoćnjih događanja i scena u kojima je u sukobu navijača i policije stradalo više osoba, pozivamo sve dionike hrvatskog nogometa na razum, dostojanstvo i mir.

Žao nam je što smo jučer ostali uskraćeni za energiju i potporu koju nam naši navijači pružaju tijekom cijele sezone, ali razumijemo da je to kulminacija svih diskriminirajućih odluka koje već godinama idu na štetu naših navijača na gostujućim utakmicama.

Smatramo da se jasno moraju detektirati stvarni problemi i uzroci koji su doveli do neželjenih posljedica, a umalo i do tragičnog ishoda. Hajduk je spreman pomoći svim društvenim akterima koji žele stvarno rješenje ovog problema.

Poljud će u četvrtak biti velika sportska pozornica i mjesto završnog okupljanja uzbudljive sezone, finala Hrvatskog nogometnog kupa. Pozivamo sve da nam se pridruže u Splitu te da svi zajedno uživamo u spektaklu i emocijama koje samo Hajduk i Poljud mogu izazvati.

Od ovog trenutka u potpunosti se fokusiramo na pripremu finala, a od svih dionika nemilih događaja, kao i cjelokupna hrvatska javnost, očekujemo odgovore.

U nedjelju navečer oglasio se i Dinamo:

Nakon što cijeli dan svjedočimo relativiziranju nasilja koje se dogodilo tijekom jučerašnje večeri na autocesti A1, a koje navijači Hajduka opravdavaju navodnim nerazumnim odlukama Dinama, želimo objasniti zašto navijači HNK Hajduk nisu htjeli ući na derbi utakmicu Dinamo – Hajduk odigranu 21. svibnja 2022. na stadionu Maksimir.

Mi smo s HNK Hajduk potpisali ugovor o prodaji ulaznica za našu utakmicu, prema kojem je Hajduk preuzeo obvezu distribucije 2 000 ulaznica za tribinu jug maksimirskog stadiona. Prema tom ugovoru, Hajduk je 24 sata prije početka utakmice trebao dostaviti popis navijača kojima su prodali ulaznice. Oni su taj popis dostavili na dan utakmice – u subotu prijepodne. Na popisu je bilo 1397 osoba kojima su prodane ulaznice.

Nadalje, poučeni iskorištavanjem našeg gostoprimstva u prosincu 2021. godine kada je bila najavljena koreografija jednog izgleda, a zatim je nakon ulaska na tribinu napravljena druga koreografija koja potencira mržnju prema našem klubu, mi smo napravili upute za gostujuće navijače u kojima im je objašnjeno sve – od općih informacija o vremenu otvaranja stadiona do onih konkretnih koji se tiču pregleda i unosa transparenata na tribinu.

Naglašavamo da je potpuna laž to da je zabranjen unos transparenata, samo su određena pravila prema kojima transparenti mogu biti uneseni na stadion. Istina je da je momcima rečeno kada trebaju doći na ulaz, na koji način trebaju najaviti transparente, u kojem roku, na koju službenu e-mailu adresu se trebaju javiti i slično. S obzirom na to da je ispod nivoa službene komunikacije Dinama komunicirati s navijačkom grupom Hajduka, mi smo sve upute e-mailom od 18.05.2022. godine dostavili našim kolegama u HNK Hajduk. Budući da do petka 20.05.2022. godine na e-mail nije dostavljeno ništa, ponovno smo pismeno pozvali kolege iz Hajduka da pomognu utjecati na svoje navijače kako bi nam dostavili sve što smo tražili. Opet se nije dogodilo ništa niti su nas kontaktirali. Sat i pol prije početka utakmice iz HNK Hajduk upućen je poziv prema povjereniku za sigurnost GNK Dinamo tijekom kojeg mu je prenesena informacija da Torcida ništa od transparenata nije prijavila te da sa sobom donose veće transparente, bubnjeve i druge navijačke rekvizite. Već u tom trenutku s naše strane dobili su odgovor da im neće biti dopušten unos navijačkih rekvizita jer ih nisu prijavili prema uputama.

Predstavnik Dinama je na ulazu u tribinu jug razgovarao s odvjetnikom Torcide koji se nije osobno predstavio i koji mu je usmeno rekao da je Dinamo apsolutno u pravu kod ove odluke. Dolaskom na ulaz u tribinu jug sve već navedeno je ponovljeno, navijači koji imaju ulaznice pozvani su da uđu na stadion bez neprijavljenih transparenata, međutim oni su to odbili. Nakon nekog vremena mirno su napustili zonu ispred stadiona Maksimir.

Podsjećamo javnost na to da je ista ovakva predstava izvedena 2014. godine kada su igrači Hajduka odbili igrati utakmicu s Dinamom jer nismo htjeli prodati ulaznice najrizičnijim navijačima Hajduka, prema kriteriju uspostavljenom od strane policije, u skladu sa Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Niti šest mjeseci kasnije Hajduk je upravo prema tim kriterijima, zbog kojih nisu igrali utakmicu na Maksimiru, tada prodavao karte svojim navijačima, a što čini i danas.

Nakon što su u prosincu 2021. iskoristili našu korektnost, u ožujku 2022. napali autobus s našim igračima i konvoj s našim navijačima, došlo je vrijeme reći DOSTA – dosta nasilju koje provodi Torcida u svojem djelovanju. Ako to radite po cijeloj Hrvatskoj, to je stvar Koprivnice, Osijeka, Rijeke ili Šibenika, ali u Zagrebu i na stadionu Maksimir nećete. Ponašajte se prema pravilima ili utakmicu gledajte s Borongaja. Nama je svejedno”, poručili su iz Dinama.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixsell)

22 komentara

 • Puno puta bih šetao oko Poljuda u vrijeme nogometnih utakmica i svaki put baš svaki put bih vidio kako policija izaziva te nesretne mladiće, na koncu balade dobijemo da policija puca na njih i što sada…..

  • Tovaru je uvijek drugi kriv, zato tovar ostaje tovar.Uprava tovara svojim priopćenjem pravda nasilje svojih huligana i zbog toga ajduk treba izbaciti iz lige, huligane osuditi po više osnova

  • Nisu to “nesretni mladižći”. To je orjunaška napušena i nalokana banda, koja pravi štetu gdje god se pojavi. Samo za zadnje dvije godine Hajduk je zbog nihovih paljevina na stadionima platio preko 900.000 kuna. Je li to izazvala policija ili te upišane pizde?

 • Tipični ajdučki KMEČENIZAM, kriva je policija, država i dinamo, oni nisu ni najmanje krivi, kmee kmee… To su sve lijepi, pošteni i nedužni huligani kmee kmee! Treba vas dobro opalit po džepu i par godina zabrane dolaska na bilo kakva sportska natjecanja isfrustrirana gamadi tovarska, kmee kmee!!! 💙 DINAMO SVETINJA 💙

 • RVACKA POLICIJA Ima parvo pucati na hrvatske građane hrvatske nacionalnosti u državi Hrvatskoj.Ista ta policija nema prava pucati na pripadnike migrantske populacije koji krše cijeli niz zakona u RH i provode doslovce nasilje nad pripadnicima stračake populacije)(jer mlađi bi im se suprostavili) u graničnim područjima Hrvatske i ne samo graničnim nego više manje i u srednjim djelovima države.
  Ista ta policija ima prava pod hitno uhititi sve one radikalne pripadnike hrvatske takozvane desnice/koja u stvarnosti ne postoiji) ako na Milorada Pupovca bace krišku limuna..
  Dakle, stvari su jasne i slijepcu, nismo svi u RH građani s istim prarvima, Hrvati su pod prismotrom a kriminalci, migranti, ugroženi srbi i ostale antihrvatske manjine -su privilegirani, i postavlja se samo pitanje dokle, kad tad vrč će se razbit a onda stvari neće biti dobre.

 • Dinamo je sve argumente iznio, znači nije bilo zabranjeno unijeti transparente samo je trebalo napraviti pregled istih. Druga je stvar što to ta tzv. Torcida neće poštovat kao ni Hajduk koji mora podilazit tim tzv. navijačima jer im ti isti diktiraju klupsku politiku, ako je uopće ima. Znači, stvar je jasna: pravila za ulazak na stadion treba poštivat a ako ne poštivaš ne ulazim na stadion sa transparentima koji nisu pregledani.
  Dinamo se ponio kao organiziran i ozbiljan klub pa kome to bilo pravo ili krivo. Hajduk treba preispitati sebe i realno sagledati na postupke svoje i svojih navijača i priznat sam sebi da su spali na nivo primitivne grupe kojom manipulira ulica i grupa huligana i narkodilera. Ako se ovako nastavi, kad za sve sto sami zakuhaju, traže krivca u drugom, mislim da Ce upadat u blato iz kojeg nikad izać neće.

  • Bravo! Ovako gleda covjek konemu je stalo do Istine. Laz ti nikada nece pomoci. Sto ce ti laz o tebi. Trebas sagledati Istinu u cijelosti i prema njoj se odrediti. Nije Istina u Dinamo niti Hajduku nego u osobama koje je zive. Zato respekt prema ovom hajdukovcu.

 • Nek se navijači i to bilo koji zapitaju zašto ih uopće policija mora pratiti na trasi..sami su stekli takvo nepovjerenje jer gledajte u Engleskoj nogometa i u ostalim urednim državama cijele obitelji sa djecom dolaze i navika se bez incidenata i sjedi se tik do stadiona..nikome nije palo baklju transparente i sl ili nedaj bože baciti nešto u teren ili uletjeti…zato svi vi navijači i koji mislite da to jeste budite napokon uvjereni da niste istinski navijači ničega..već iskompleksirana mladež koja ničim se u Ževeni votu ne bavi niti ima neki pravac ugl još uvijek žive pod roditeljskim krovom i parizitiraju u društvu i onda ta manja grupa izazove nerede i povuče masu za sobom i šta mislite 150 bijesnih navijača krene sa palicama na 20 policajaca jel misliš da bi ti u Americi pucao policajac u stopalo ne bi sigurno već i bez upozoravajućih hitaca odma posred čela ..jadni su to navijači..nema zajebancije sa policijom i točka..ti koji su agresivni unose u sebi bijes mržnju i komplekse i bezidejnost svog postojanja slobodno nek se zapitaju do kad će tako .treba nama zakonsko Margaret Thatcher pa ćete vidjet i naučiti se bit dobro mamini dečkići..drugi put pamet u glavu i ne zajebavat hrvatsku policiju..

 • Iskompleksirana djeca koja ne znaju zašto postoje na ovom svijetu pa eto jedini život im je nogometni klub..jadno brate..daj si nadite neki hobi posao i sl..a drugi put kad krenete na policiju hrvatsku sjetite se kako to rade u Americi oni ne pucaju u nogu nego malo poviše..nemojte plakat ..sve je u životu po zaslugama..sama činjenica da vas se mora pratiti trasom da ne napravite sranje dovoljno govori koliko ste nepouzdani i zato okanite se ćorava posla a i evo kriza i glad dolazi i toplo preporučujem motiku i frezu u ruke i ajmo raditi zapuštena polja da bar hrane imamo a ne besposličarit i žicati mami pare za Hajduka Dinama i sl…nebitno .nadite nek’ smisao života debili jedni i svog postojanja na ovom svijetu..

 • Prošle godine Hajduk i Torcida su lagali Dinamu kod unošenja koreografije i na stadion su stavili veliki transparent MRZIN DINAMO. To je glavni razlog zašto im je Dinamo uveo ove uvjete, a ja bi nakon toga što su napravili trajno zabranio Torcidi unos transparenata na Maksimir. U Dinamu ima puno ljigavaca, ali u ovom slučaju su potpuno imali pravo.

 • Ove tko god sretne natambura od boys-a do policije,,Njih par stotina napalo 20 policajaca…Kad je došlo pojačanje,onda kmečanje…Mogli su ući na stadion al uz provjeru transparenata jer su prošli put na prevaru pokazali onaj veliki transparent ” VOLIM HAJDUK ” ,ali je ispod šašiveno bilo” MRZIM DINAMO “i to su stavili..Naravno da nijedan klub nebi to dozvolio da mu se stavi više na stadion ,i zato su im uveli pravila glede tih transparenata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.