Toplotni val zahvatio Balkan, Mostar najtopliji grad u regiji

Val toplog zraka zahvatio je područje zapadnog Balkana, gdje je za sutra najavljeno i više od 40 stupnjeva Celzijevih, a najtopliji gradovi danas su bili Mostar sa 38, Podgorica sa 37, te Knin i Pazin sa 36 stupnjeva.

Danas je u Bosni i Hercegovini prevladavalo sunčano vrijeme. Dnevne temperatura varirale su od 33 do 40 stupnjeva.

Najtoplije je bilo u Mostaru gdje je izmjerena temperatura od 38 stupnjeva. Meteorolozi predviđaju da će sutra također biti sunčan i vruć dan, s dnevnim temperaturama između 35 i 41 stupanj.

U noći s ponedjeljka na utorak očekuje se prolazno povećanje oblačnosti, što će u Bosni uvjetovati kišu i pljuskove. U utorak, ponegdje na istoku zemlje, u jutarnjim satima može biti još slabe kiše, a u ostatku dana u cijeloj zemlji prevladavat će sunčano vrijeme.

U srijedu, kao i do kraja tjedna, suho, stabilno i sunčano. Jutarnje temperatura od 12 do 18, na jugu do 23, a dnevne od 27 do 34 stupnjeva.

U susjednoj Hrvatskoj također prevladava sunčano vrijeme, u većini krajeva je vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura zraka između 34 i 39 stupnjeva, samo u Gorju i ponegdje na Jadranu malo niža.

Prema mjerenjima u 13:00, u Zagrebu je temperatura iznosila 34 stupnja, a najtoplije je bilo u Kninu u Pazinu, gdje su temperature iznosile 36 stupnjeva.

U Crnoj Gori se ovih dana prema procjenama meteorologa očekuje sunčano i vrlo toplo vrijeme, što je i najava za toplotni udar prema kojem je i danas za Podgoricu najavljeno i do 40 stupnjeva.

Nakon podne, u najtoplijem periodu dana, ulice Podgorice su gotovo puste.

Hidrometeorološki zavod upozorio je Odjel za izvanredne situacije Ministarstva unutarnjih poslova da ovih dana Crnu Goru očekuje toplotni val, sa temperaturom od oko 40 stupnjeva Celzijevih.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore od 29. srpnja predviđaju da će temperature naročito u središnjem dijelu, u području Podgorice, dostići i preko 40 stupnjeva.

Toplotni val će se nastaviti i tijekom kolovoza, što je za to doba godine nešto na što su, pogotovo Podgoričani, navikli.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) izdao je upozorenje da će danas i u naredna dva dana na širem području temperature zraka dostizati i do 40 stupnjeva.

Danas će maksimalna temperatura u većini mjesta biti od 36 do 38, a u ponedjeljak od 38 do 40 stupnjeva, navedeno je u upozorenju RHZS-a.

U podnevnim satima najviša temperature izmjerena je u Beogradu i Somboru – 34 stupnja, a najniža na Kopaoniku 20 stupnjeva.

U većini gradova temperature se kretala iznad tridesetog stupnja na Celzijevoj skali, a toplotni indeks je do 38 stupnjeva.

Meteorolozi upozoravaju da će tijeku popodnevnih sati na širem području zemlje temperature dostizati i do 38. podioka. Upozorenje se odnosi i na glavni grad Srbije gdje se očekuje maksimalna temperatura oko 38, a u ponedjeljak 40 stupnjeva.

Institut za javno zdravlje Srbije je izdao preporuku gdje se navodi da osоbе оsjеtljivе nа vrеmеnskе prilikе čеstо pоstајu nеrvоznе i rаzdrаžljivе dаn-dvа prijе prоmjеnе vrеmеnskih prilikа, аstmаtičаri, srčаni bоlеsnici, оsоbе sа rеumаtsкim tеgоbаmа rеgiraju nа hlаdnо i vlаžnо оdnоsnо suhо i vjеtrоvitо vrijеmе.

“I zdrаvе оsоbе rеаguјu nа prоmjеnu vrеmеnа, nајčеšćе prоmjеnоm rаspоlоžеnjа”, ističe se u zdravstvenim preporukama.

U sаvjеtima kako sаčuvаti svоје zdrаvljе u uvjetima nаglih vrеmеnsкih prоmjеnа navodi se da je potrebno osigurati оrgаnizmu dоvоljnо snа tijekоm nоći.

“Јеditе rеdоvnо, nе prеtеruјtе s unоsоm hrаnе, pоsеbnо u uvjetima visоkih vanjskih tеmpеrаturа. Prеdnоst u ishrаni dајtе sеzоnsкim, svjеžim nаmirnicаmа”, navodi se u preporuci medicinskih stručnjaka.

Tijelu treba tijekom tropskih vrućina аdеkvаtаn unоs tеčnоsti, prijе svеgа vоdе. Nе sаvjеtuје sе unоs аlkоhоlа i gaziranih pića kao i ni kave.

Treba izbjеgаvаti fizički nаpоr, pоsеbnо u uvjetima niskih, odnosno visоkih tеmpеrаturа, u sklаdu sа svојim zdrаvstvеnim stаnjеm. Kronični bolesnici u uvjetima visokih temperatura trebaju potražiti savjete liječnika. (Agencija Anadolija) 

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.