Tona peleta u BiH skočila s 280 na 750 KM

Jedna od najvećih glavobolja za stanovnike BiH pred dolazak zime je cijena peleta.

Prije samo dvije godine pelet se ubrajao u red najpovoljnijih sirovina za zagrijavanje prostorija. Pelet se u BiH tada prodavao po cijeni od 280 KM za tonu, dok se tijekom 2021. cijena kretala od 300 do 330 KM po toni.

Ove godine došlo je do višestrukog porasta cijene. U travnju je bilo moguće pronaći tonu peleta za 480 KM. Već u svibnju cijena je bila 640 KM po toni. Trenutačno se pelet prodaje po cijeni od 700 do 750 KM po toni.

Za poskupljenje je navedeno više razloga od poskupljenja goriva, materijala za strojeve koji se koriste u proizvodnji, ali kao ključni se može izdvojiti povećanje potražnje na tržištu EU-a. Vlasti su na poskupljenje peleta pokušale reagirati time što su uvele zabranu izvoza na tri mjeseca, piše Večernji list.

Zabranjen izvoz određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drveta

Ispostavilo se da ograničenje izvoza nije dovelo do snižavanja cijene jer su proizvođači procijenili da im je isplativije pelet spremiti u skladišta i pričekati eventualni nastavak izvoza. Zemlje EU-a našle su se pred energetskim izazovima. Jedan od razloga je nestabilnost opskrbe plinom, a drugi je što je Ukrajina bila veliki izvoznik peleta.

Zbog rata su se zemlje EU-a okrenule alternativnim tržištima, a BiH je jedno od njih. U Hrvatskoj su vlasti reagirale tako što su PDV na pelet smanjile na 13 %, a zatim na 5 %. Ovisno o vrsti i kvaliteti, tona peleta (1.050 kg) u RH se može kupiti za nešto više od 620 eura, piše Večernjak.

Srbija je ograničila maksimalnu cijenu u maloprodaji do 1. studenoga na 320 eura po toni, a istoj mjeri pribjegla je i Crna Gora. Cijena peleta u Njemačkoj u kolovozu je iznosila 682,98 eura, a u rujnu 763,76 eura. Tona peleta u Austriji je 560 eura te je u odnosu na prošlu godinu porasla 148 %.

BiH: Cijena peleta bi mogla ići do 1.000 KM po toni

(www.jabuka.tv)

23 komentara

 • Lazete ja sam kupio neki dan tonu peleta po 400Km.Samo pisete gluposti i plasite jadni narod.Dignite vi peleti drva jos vise,a ko ce vam moc to kupit.Jedino ove gazde sto se pusu svim i svacim.

 • Samo glumit neradničku gospodu i da je živit na tuđog grbači .Pusta falba u kafanama al bez ikakva pokrića.Progleda je puk koji živi od svog rada i neradnike bojkotuju u svakom pogledu .Uvjek je bilo vodi računa o zimi pa kako tko može .

 • Netreba zapalit, treba vlast , dok država im omogućava i daje podršku rade što hoće, dok god država ne donese zakon koji ide u interes narodu /cijene/ banda radi šta hoće. Pošto nema ni vlasti ni država – bujrum.

 • Šume su državno vlasništvo, a šumarije imaju mehanizaciju i radnu snagu za vršenje sječe.
  Drvo na lager i omogućiti građanima da kupe ogrijev po normalnoj cijeni.
  Uvesti kontrolu da drvo može kupit jedino čovjek-fizička osoba koja ima kuću ili stan.
  Firmama omogućiti kupnju po višoj tarifi ako će izvoziti i riješen problem.

 • Zabrana izvoza????? Zasto ne pisete da se preko brčkog izvozi pelet jer ova odluka ne vazi za brcko, pa nije niko lud, sve ovo politicari organiziraju, a donose politicke odluke za izbore o navodnoj zabrani izvoza

 • U sumu i pilaj pa ces vidit jeli skupo sve se pogospodilo pelet pelet cisti od drva neprlja kucu zgodnije tonu peleta kupit nego 5m drva daj pilaj daj cipaj daj slazi cijepat ces cijepat

 • A što se zove Brčko?
  Zato da se (z)brčka.
  Baš smo mi panglu narod.
  Halo, smislili “Visoki i niski predstavnici” i bjelosvjetski hoštapleri način kako sve pokrast i podojit što ima da valja u ovoj državi.Drvo, rude sutra će pitku vodu itd ,itd.

 • A nema tu blagoslova. Pa ljudi dragi nije luksuzna roba u pitanju nego osnovna potreba. Ko god je za ovo odgovoran jadan li je. Ne bi mu u kožu

 • Sada su pustili izvoz ogrjevnog drveta pa ce cjena drva bit 200 eura po paleti a pelet ce izvozit od 01 11 e onda ga nece biti ni kupit

 • Čustite dedovinu i bit će drva, naloži kamim i neće biti zime. Nego svi u kavanu, i mobitel u ruci po cijeli dan i skupo a ne radi nitko ništa.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.