Tomislav Tadić: Mi smo u BiH plemena koja imaju internet

Sociolog Tomislav Tadić je na N1 kazao je kako je društvo u BiH “blokirano”, s njim vladaju plemenske vođe koje sebi akumuliraju ogroman kapital na vrlo sumnjiv način.

Rješenje za promjenu situacije na bolje vidi u konceptu modernog građansko društva u čijem sreditu, esenciji se nalazi građanin kao temeljno slobodan čovjek. Tadić je ocijenio kako u BiH ne postoje političke elite nego su to, u stvari, političke oligarhije koje funkcioniraju na modelu cirkulacije – stalno su prisutne u raznim oblicima vlasti.

U kakvom je stanju društvo u BiH?

Volim za Bosnu i Hercegovinu reći jednu dijagnozu koja je teorijskog tipa – mi smo blokirano društvo, koje je u jednoj vrsti poluprotektorata. Mi smo društvo koje je posrnulo jer smo pristali na pravila igre koja su nam nametnuta.

Imam li mi jedno društvo ili možda tri?

Naravno da imamo više društava, mi smo jako podijeljeni. Najmanje imamo tri etnička društva, a da budemo pošteni mogli bi nabrojati još nekoliko. Dakle nismo ni milimetar bliži europskim vrijednostima.

Vidite li na sceni snagu koja bi mogla preokrenuti stvari u BiH?

Trenutno ne vidim. Nema volje za promjenom. Vodi se borba za vlast, znači oni koji su na vlasti samo to im je cilj – kako zadržati vlast, a ne žele da grade bolje, modernije društvo.

Građanske stranke kažu da su one za moderno društvo?

Praktično ove stranke nemaju ništa građansko jer je njihova tehnologija ista kao kod nacionalističkih partija. Mi ne možemo govoriti o građanskoj državi kao konceptu, mi trebamo govoriti o građanskom društvu. Država ima pravo ograničiti slobode kada procjeni da je to njezin interes.

Ali mi ovdje nemamo alternativu bez građanskog društva. Danas smo plemensko društvo – tribalno. Imamo plemenske vođe i članove tih plemena koji određuju pravila. Mi smo plemena koja imaju internet, da budem slikovit.

Nije građansko društvo moguće organizirati na jednom principu. Znanost poznaje stotine modela građanskog društva. Dakle, rješenje je dijalog, mladost…

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • “Država ima pravo ograničiti slobode kada procijeni da je to njezin interes”. Bolje i plemena nego ovaj plaćeni BOLESNIK na ZLO 1 cnn- N1. Evo procijenila je da treba smanjiti stanovništvo na planeti( država) . Znanost UBIJA ljude. 30 MILIJUNA OZLIJEĐENIH I 750 000 MRTVIH OD ” ZNANOSTI” u Sad-u. 5 milijuna ne može na posao od kada su ” znanost” primili u sebe.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.