Tomić: Svi se želimo vratiti nastavi uživo, ali prioritet nam je zdravlje studenata i naših djelatnika – Jabuka.tv

Tomić: Svi se želimo vratiti nastavi uživo, ali prioritet nam je zdravlje studenata i naših djelatnika

Prvi put u povijesti Sveučilišta u Mostaru jedan rektor se obratio novim studentima neizravno, tj. online.

Obraćanje prof. dr. Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru prenosimo u cijelosti.

Ništa što je vrijedno ne dolazi na brzinu. Zalaganje, konstantan i marljiv rad jedini je način kako doći do rezultata koji će trajati, ovom mišlju glasovitoga Hamiltona Holta, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić otvorio je novu akademsku 2020/2021. te pozdravio više od 2.000 brucoša na Sveučilištu.

S jedne strane tužni smo što se danas ne možemo vidjeti uživo, ali s druge strane, sretni smo da Sveučilište u Mostaru ide u korak s razvijenim IT tehnologijama i da je spremno odgovoriti na sve izazove, pa i izazov COVID-19 s kojima se suočavaju sva sveučilišta u svijetu, poručio je Tomić.

Podsjetio je kako je Sveučilište tijekom pandemije moralo prekinuti nastavu na klasičan način i pokrenuti sustav nastave na daljinu, no kako je SUM optimalno odgovorio na izazove. Inače, sustav za online učenje upisalo je 11.000 studenata i više od 800 nastavnika, a otvoreno je više od 3.000 virtualnih kolegija. Više od 20.000 obrazovnih materijala je postavljeno u sustav. Između ostalog, napomenuo je kako su svjesni ”važnosti i nezamjenjivosti tradicionalne nastave, praktičnih, laboratorijskih vježbi i praksi.

Stoga, Senat je donio odluku da ti oblici nastave budu prioritet i da se izvode na svim fakultetima u skladu s postojećim epidemiološkim uvjetima. Ponavljam, svi se želimo, vi studenti, mi djelatnici Sveučilišta u Mostaru, što više vratiti nastavi uživo, ali morate biti svjesni da će nam vaše zdravlje i zdravlje nastavnika, nenastavnog osoblja i svih drugih osoba u procesu rada i studiranja biti na prvom mjestu i najvažnije, istaknuo je.

Naglasio je da ako bi se mijenjao model učenja, to će biti u vezi s općim stanjem pandemije koronavirusa i zaštite studenata i svih zajedno.

Vježbajte se i strpljenju i toleranciji dok ste još studenti. Iskustvo nas uči da trebamo shvatiti da ne može uvijek sve biti onako kako smo planirali, ali uvijek treba planirati. Imajte na umu da se sve događa s nekim razlogom i pokušajte gledati s vedrije strane. Budite vrijedni i odgovorni, a rezultati i znanje sigurno će doći, poručio je brucošima rektor Tomić.

Na početku akademske godine, uz pozdravni govor rektora Sveučilišta u Mostaru, studentima se obratila i v.d. predsjednice Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru, Marija Barun.

I njezino obraćanje prenosimo u cijelosti.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • Ovo je sramota ,kafići puni, svadbeni saloni puni, tržni centri puni.Pa kako vas nije sramota gosp???? Tomiću.Kako je roditeljima koji imaju po 2-3 studenta u kući.ZNAČI moraju imati 2-3 laptopa a plaća 600-800 km.Cijena fakulteta puna a predavanje online i svi moaraju buljiti u ekran po 6-7 sati dnevno.Vi niste normalni.SVI SVI SVI studenti na proteste i smjeniti ovu bagru koja se na fakultetima samo vrt u krug.I NEMOJTE se vi toliko brinuti za naše zdravlje.Mi ćemo poštivati sve epidemiološke mjere a vi gospodo dođite u katedre i predajite normalno nastavu.

 • Pljackate narod koce vama naplacat Auta nova svake godine uzimate gulec Roditelje studenata koji vecina nema za goli život upisnina 2 000 km u prosjeku godisnje studen vadi potvrdu o studranju naplačujete 5-10 km Žalosno prómocija 150-200 km to vam je borba kako volite reči za Hrvacki narod vi ga raseliste po bjelome svjetu Sram vas bilo

 • Fujj gadi mi se sve ovo. Kad vam je gospodo u cilju cuvat zdravlje, zašto onda filozofski fakultet ima jedan tjedan drugi ne, bolan nismo vam mi budale i ovce koje cete sisat kako vam padne na pamet i uostalom kad je svima online stavi i filozofskoj fakultetu klasicno ili online a ne pola pola, u sta ide ova drzava strasno. Studenti svi u prosvjed ovo ovako ne moze

 • Fujj gadi mi se sve ovo. Kad vam je gospodo u cilju cuvat zdravlje, zašto onda filozofski fakultet ima jedan tjedan drugi ne, bolan nismo vam mi budale i ovce koje cete sisat kako vam padne na pamet i uostalom kad je svima online stavi i filozofskom fakultetu klasicno ili online a ne pola pola, u sta ide ova drzava strasno. Studenti svi u prosvjed ovo ovako ne moze!

 • Fujj gadi mi se sve ovo. Kad vam je gospodo u cilju cuvat zdravlje, zašto onda filozofski fakultet ima jedan tjedan drugi ne, bolan nismo vam mi budale i ovce koje cete sisat kako vam padne na pamet i uostalom kad je svima online stavi i filozofskom fakultetu klasicno ili online a ne pola pola, u sta ide ova drzava strasno. Studenti svi u prosvjed ovo ovako ne moze!

 • Lopovluk još samo zrak niste počeli naplaćivat.
  Platiš semestar 800maraka odustaneš od studija umjesto da ti možda vrati malo novca oni ti uzmu još 50 da ti vrate tvoje dokumente
  Pa još izmisle za neki studentski zbor 10 maraka.
  PlLJAČKA

 • Dragi Hrvati primjenite otpor, nemojte tražiti usluge niti išta plaćajte Hdz u.
  To su sve jazavci, ko ih jebe više će se oni nasekirati kad ne bude para, jer narod je ionako suv.

  • A kako je moguća nastava a u osnovnim i srednjim školama a studentima ne a studenti su odrasli ljudi u odnosu na prvašiće i ostale učenike do 13-14 godina?

 • Kad se vidi ko su sve rektori, prorektori, dekani place mi see. Sama bagra komunistička, koda zivimo u Sj Koreji i tamo je demokratskije nego kod nas. Stavite normalne ljude za dekane i rektore koji nemaju veze sa komunizmom i HDZ om, ali ne, to nažalost još nećemo gledati, takav je zivot

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.