Tomašić: BiH u Europskoj uniji samo uz punu jednakopravnost Hrvata

Ruža Tomašić nedavno je ponovno izabrana u Europski parlament kao zastupnica iz Hrvatske, a u razgovoru za Fenu kazala je kako smatra da BiH može ući u Europsku uniju onda kad Hrvati budu potpuno ravnopravan narod.

Komentirajući rezultate izbora za Europski parlament u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku EU, Tomašić je ocijenila kako stare stranke slabe u cijeloj Europi te da će taj trend biti i dalje nastavljen.

Izborna pravila u Hrvatskoj sačuvala su velike stranke od potpunog potopa u broju mandata, ali je po postotku glasova koji su osvojile jasno da su na povijesnom dnu. Kao i u ostatku EU, vidljiv je njihov pad, a to daje priliku nama koji smatramo da su promjene nužne da rastemo do parlamentarnih izbora i onda pokažemo što znamo.

Stare stranke slabe u cijeloj Europi i taj trend će se nastaviti, a ja želim da se u Hrvatskoj ujedinjena desna scena prometne u glavnu alternativu, kazala je Tomašić koja je Europski parlament ušla ispred konzervativne koalicije “Hrvatski suverenisti”.

Kad je u pitanju njezin stav o proširenju Unije i kandidatskom statusu BiH te o onome za što će se zalagati kao zastupnica kada je BiH u pitanju, Tomašić je naglasila da nema napretka BiH prema članstvu u EU bez pune ravnopravnosti hrvatskog naroda.

Na upit hoće li EU proći svojevrsnu redefiniciju s obzirom na to da je vidljiv pad potpore tradicionalno najjačim grupacijama, pučanima i socijaldemokratima, Tomašić naglašava da će ona inzistirati na redefiniciji EU.

Da su bili mudri, već nakon prošlih izbora bi promijenili ploču i poslušali glas birača. Pet godina ignorirali su obične ljude i sad su dobili još snažniju poruku. Ignoriraju li ju i ovaj put, EU bi se mogla naći u velikoj političkoj i institucionalnoj krizi. Ja ću, kao i dosad, zagovarati redefiniciju EU, decentralizaciju i povratak dijela nadležnosti nacionalnim državama, ocijenila je Tomašić u razgovoru za Fenu.

(Fena)

15 komentara

  • Znaci BiH i E. Uniji nikada. Jer hrvati vise nikad nece biti ravnopravni. Od Dejtona na ovamo prodali nas nasi vise puta. Povratka i popravnog nema. Sto si prokockao nikad se ne vraca…

  • ANONIMNO U 10.50 :: ZASTO NEBI TI ISLA U EUP PA LAJATI ZA NAS??? A TEBI R-RUZE SVAKA CAST STO SE SPOMINJES NAS HRVATA! NAS TRPAJU NA balkan- san!! JA SAM NA PRIMORJU!! DO balkana pesto km, A DO MORA SEDAMDESET! PA ETO VAM LOGIKE!

  • Nema Hrvata u Bosni! Do polovine 18. vijeka se nijedan Bosanac nije deklarisao kao Hrvat niti je bilo Hrvata osim onih koji su s teritorije današnje Hrvatske dolazili ovde da rade. To je podvala rimokatoličke crkve, kao sto je i Hercegovina izmišljena, da se katolici ujedine pa su izmislili hrvatstvo. Time su kopirali pravoslavce koji su s tim krenuli početkom vijeka povezujući se srpstvom. Dan-danas Hrvati (oni pravi iz Hrvatske) na njih gledaju kao Bosance koje koriste samo za političke poene, većinom na izborima. Tuđman nije htio dijelit Bosnu, to mu je podmetnuto. Stara garda hrvatskog HDZ-a, oni izvorni hadezeovci koji su osnovali stranku, nisu vodili podjelu Bosne, nego je katoličko stanovništvo Bosne htjelo priključiti se Hrvatskoj, kao i Bosanci iz Hrvatske. To bi činili i da nije bilo velikosroske agresije prije toga. Priče o veliko-bošnjačkoj politici i o Bosni kao leglu vehabija i terorista je laž kojom se želi legitimisat otimanje teritorije Bosne i na tome su sinkronizovano radili Hrvatska i Srbija. Plenković je glas razuma u HDZ-u po pitanju Bosne, ali ima težak zadatak čišćenja stranke od Bosanaca koji ruše Bosnu.

      • Hrvati su u Hrvatskoj. U Bosni su Bosanci katolici koje je Crkva instrumentalizovala da su Hrvati kako bi proširili moć i uticaj. Time su kopirali pravoslavce koji su Bosance preveli u Srbe početkom 18. vijeka. Ni u jednoj povelji nema Hrvata već su bili bosanski vladari. Hercegovina je nastala kao velikaški posjed. Slušaj malo šta pišu strani historičari, ne vaši i srpski mitomani.

  • Ruža je dobila vrhunsku plaću i sad je boli neka stvar za nas. Sjetit će nas se opet za 5 godina.
    Može li mi netko reći što je točno dobro uradila za nas? NIŠTA naravno. Samo mlati praznu slamu jer dobro živi od naše neukosti i naivnosti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.